Тонове грозде застоява в лозовите масиви в Силистренско. Стопаните се оплакват, че предлаганите им цени са много под себестойността на произведената продукция и смятат, че ще е по-изгодно да изоставят реколтата си, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Изкупната цена на гроздето е твърде ниска за положения тежък труд. Няма и търсене, защото все повече винарски изби разчитат на вносна продукция.

Според Дянко Бялов тази година винпромите не изкупуват или се явяват сега за 45 стотинки. “Ние само надниците не можем да платим на хората”, допълва производителят.

Според Красимир Иванов пък в момента продажбите са предимно на частни лица: “Някакви малки количества по 200-300 килограма, но като цяло около 20 000 лева са загубите ми, лично на мен, тази година”.

Лозарите са категорични, че държавата трябва да намали вноса от чужбина като увеличи субсидиите в сектора.

Според Димитър Стоянов в Румъния производителите получават по 180 евро субсидия на декар лозе. “Аз получавам 30 лева, а в лозарството са над 250 на декар”.

Красимир Иванов пък попита защо субсидията на декар за пшеница и за лозе е горе-долу на една и съща стойност? “След като производствените разходит за един декар пшеница са около 50 лева”.

Ако не бъдат чути лозарите ще бъдат принудени да ликвидират масивите си, а това ще отнеме поминъка на много семейства.

Догодина производителите започват да развалят лозовите масиви, защото не намират смисъл в отглеждането им, и няма никаква възвръщаемост.

Насаждането на декар ново лозе струва от 3500 до 4000 лева – инвестиция, който стопаните от Крайдунавска Добруджа не могат да си позволят. Затова прогнозите са, че масивите с лозя в региона ще продължат да намаляват.