Животоспасяваща интервенция, при която на онкоболна жена е поставен стент на хранопровода след едномесечно гладуване заради непроходимост и невъзможност да приема храна, е извършена успешно от гастроентеролога д-р Руслан Кулински. За първата по рода си процедура в Русе съобщи на пресконференция управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров.
Пациентката е на 64 години от разградско село с диагноза карцином на хранопровода, който е в напреднал стадий и с разсейки в белия и черния дроб. Болестта й довела до запушване на хранопровода, заради което в продължение на месец тя не е можела да приема храна и течности. Гладуването и отслабването на организма било пречка и за провеждането на назначената й химиотерапия. Затова било взето решение за поставяне на стент, който в случая е бил от животоспасяващо значение.
Поставянето на стент в кух орган е рядко срещана интервенция не защото изисква специална техника, а по-скоро желание от страна на лекарите. Сложността се крие в това дали стентът ще се постави на правилното място, тъй като в противен случай има риск от разкъсване и спукване на самия хранопровод. Извършва се с ендоскопска апаратура и вкарване на камера през устата на пациента под рентгенов контрол. В нашия случай интервенцията продължи между 45 минути и час, тъй като бяхме много прецизни и внимателни, защото я извършвахме за първи път. Когато това стане рутина, съвсем спокойно би могла да трае не повече от 30 минути, обясниха д-р Кожухаров и д-р Кулински.
Интервенцията е извършена на 15 август и успехът й вече е видим. От 10 дни пациентката посещава курсовете химиотерапия, минала е без проблем периода на захранване и вече се храни съвсем нормално.