Момичето от каменната композиция с теленцето и жребчето върху чешмичката в Парка на младежта вече отново има глава. Вчера русенският художник и реставратор Ясен Янков поставяше последни изглаждащи щрихи, след като възстанови главата на девойчето, която вандали бяха откършили от торса. 
Всъщност, това не е станало инцидентно, поне на няколко пъти злосторници са посягали на каменното момиче, убеден е Янков. Това той разчита по фотосите, които са му били предоставени от Архива, за да си помогне при възстановката на главата. На снимките се вижда, че първо са били отчупени части от шията на момичето, а оголеното арматурно желязо е стърчало доста преди да бъде откършена и самата глава. Ако някой ми беше казал още тогава, реконструкцията щеше да бъде по-лесна, каза вчера художникът. 
Когато той дошъл в парка, откликвайки на молбата на главния архитект Живка Бочуковска, от главата на скулптурата били останали само едно-две парченца в тревата зад чешмичката. Художникът почерпил щъкащите наоколо деца с кока кола и те разровили нападалите есенни листа, събирайки късчета от счупената скулптура. Изучил снимките и опитал да сглоби парчетата, а след това изваял главата. 
Доста хора, особено по-възрастни, спират и го поздравяват. А още колко идваха да гледат, докато работех - и носеха снимки, на които са заснети като деца пред чешмичката с момичето, разказа Ясен Янков. Скулптурата е на Димитър Знаменов, който е автор и на статуята на девойката в лесопарка "Липник", тя има повече сантиментална, отколкото художествена стойност, казва реставраторът. И припомня, че именно Момичето с теленцето и гранитната мечка в алпинеума в парка десетилетия наред са любими места за фотография на деца и цели фамилии от Русе и гости на града. 
След като художникът е освежил цялата композиция, сега се надява, че от общината ще се погрижат и за почистването на чешмата. Сега страничните кашпи, където някога имаше цветя, са пълни с боклуци, а коритото на самата чешма е зеленясало. По-тревожното е, че отворът от задната страна към шахтата на чешмата е без капак и вътре са нахвърляни пластмасови шишета, чашки и много други отпадъци. А освен това когато се пуска водата от чучурчето, заедно с това вътре в шахтата шурти двойно повече. Това със сигурност говори за проблем, който плаче за отстраняване.