Най-добрият български футболист за 21-и век - Димитър Бербатов, официално обяви края на своята футболна кариера. Нападателят направи признанието пред "Дарик", а дългогодишния му футболен път бе повече от бележит и значим. Бербатов е юноша на Пирин Благоевград, след което преминава в редиците на ЦСКА. Официалният край на кариерата на Митко Бербатов е на 19-и септември, когато през 2010-а година българинът вкара хеттрик на големия враг на Манчестър Юнайтед - Ливърпул, в мач за първенството, в който "червените дяволи" победиха с 3:2.

Оттам Бербо реализира трансфер в Байер Леверкузен, за да играе в английските Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Фулъм. След това Бербатов премина в Монако, за да завърши феноменалната си състезателна дейност в ПАОК и Керала Бластърс.

„Пак оставам във футбола, но нещо в мен умря. Гледаш мач, бившите си отбори, ако е на живо е още по-лошо, защото си разчертаваш варианти за игра. Ако си изпълнил голяма част от амбициите и целите си, когато дойде моментът да спреш, ти янма да съжаляваш толкова много”, коментира Бербо в студиото.

„Не е хубаво по принцип да съдиш хората, когато не си „в неговите обувки”, акцентира Бербо на критиките в кариерата си. „Всички сме хора, всеки си изпуска нервите. Аз съм чувал какво се говори за мен. Никога не е приятно, защото сме хора и всеки има чувства. Все едно аз да започна да правя разбор на някой, който води предаване. Като видиш на живо терена, искаш да стъпиш на него. Представяш си как вкарваш, как подаваш. Когато приключиш, е малко трудно. Гледах националите сега на „Уембли”, а теренът те вика: Берба, ела. Живеем с красивите спомени и това е. На туристите на „Олд Трафорд” им пускат химна на Ман Юнайтед, а на играчите ни пускаха, че сме шампиони на Англия и на Европа. Имаше моменти, в които бяхме трагични, но взимахме страха на опонентите си и ги биехме шампионски с 1:0".

„Никога не съм искал да се определям с един гол, но победният гол срещу Ливърпул придава по-голяма тежест, а хората го помнят. Имал съм и подобни красиви голове, но с други отбори. Асистенцията срещу Уест Хем бе много трудна, защото това са моменти, в които ти не мислиш. Ако не бях реагирал правилно в двата  момента, щях да направя нещо скучно. Аз се чувствам оценен, но дори хората, които по една или друга причина не са ме харесвали, ще разберат. Факт е, че може би ще остане дупка след мен. Мога да говоря много, защото съм го извоювал. Кървял съм и съм направил така, че мога да кажа неща. Трябва да го направя по начин, който ще ме разберат хората. Истина е, че няма визия кой да излезе от България и да направи голяма кариера в чужбина. Гледам ги младите, как тренират, говорят, разсъждават. Какви амбиции имат. Не е нужно да ги питам, само ги слушам. И не ми харесва някой от нещата, които виждам. Най-големият проблем е  факта, че футболната ни среда е такава. Когато отиде на тренировка и треньорът има амбиция да те направи по-добър, тези 2 часа, които си там, той може да ти даде най-добрите съвети. Когато излезеш и отидеш в лоша среда, забравяш всичко. Ако слушаш глупости, забравяш! Времето за тренировка е по-малко, отколкото другото. Това е порочен кръг, от който няма измъкване. Аз нямам отговор какво е решението. 

„Ако си силен психически, дори да не го осъзнаваш, а да те води амбицията за развитие, тогава пак ще победиш и ще се развиеш. Трябва да си много силен, наистина, но за съжаление няма и търпимост, но това е персонален избор за играча. Той трябва да го иска, а това е навсякъде. Давам пример – карам хубава кола и ме виждат и искам да карам колата на Бербатов. Ама аз съм тръгнал от „жигулата” ми, стъпка по стъпка и където трябва. Ако си  Бил Гейтс или Зукърбърг, става така, но тук такъв няма. Бързият успех и жаждата е лоша. Ако на мъжете в България им сложил една хубава кола и апартамент, 90% ще изберат колата. Аз също ще направя този избор, мъж съм, но през моята призма мога да дам съвети. Не може да показвал стил на живот, който е лесен. Не е важно да се обличаш богато, а да си богат. Ако не се научиш навреме, потъваш надолу.

„В Германия ме направиха човек и мъж. Ако не се нагодиш в тази среда, която е готова – няма как да стане. Или се нагаждаш и успяваш, ако ли не заминаваш. Като си в тази среда, дори несъзнателно придобиваш навици на победител, маниери. Как си лягаш, как се храниш, и то в продължителен период от време си там. Едно време, когато бях малък всеки го подлъгват. Караха ме да пуша, било мъжко. Това е избор – не съм искал да го правя. Не знам дали това е начинът да станеш голям. Говоря от собствения си опит и не знам дали ще е гаранция за успех. Тръгнал съм от същото място. Гледах как псуваха Стойчо Атанасов от ЦСКА. Кой беше последният футболист, който освиркаха? Кой беше и успя? Аз бях. Викам си – „кога ще се научите, хора, как може да го правите на собствените си играчи”. Аз съм ви примерът, а после всеки се оплаква, че нямаме футбол.  Нашите фенове също си обичат феновете, но е малко крайно. Времената се менят, а футболът се променя. Не можеш да следиш на стари лаври. Виж кога си станал шампион за последно и гледаш 10 години. Уау! Защо един отбор като Лудогорец има тези успехи? Аз не знам, тъй като съм далеч, но ги гледам. Едно от нещата е, че няма стрес при тях от футболно естество. Няма сега да се притесняват от феновете, фланелките да им свалят. Как да бъда смел на терена? Ако паднем, пак ще ме чакат пред нас, псуват. Как да стане? Психически се подтискаш и нямаш желание да отидеш да тренираш. Накрая се насъбира и да, виждам, че нямат фенове, но им помага, тъй като няма кой да ги стресира това нещо. Те играят смел футбол, който се правят грешки, но няма проблем. Тук има големи изисквания все едно ще вземем КЕШ. Преди е можело, но сега – не. Как ще дойде качествен играч в България? Обертан имаше талант, но за да дойдеш в България … Трябва да си признаеш пред себе си, че не ставаш за големия футбол. Отивам в съседна Гърция и не можех да играя, както когато бях силен”.

„Ако някой ми каже, че иска да сме на това дередже – ще млъкна и нищо няма да кажа. Докато някой не каже нещо, аз съм си извоювал правото да кажа каквото и да е във футбола. В играта не мога да кажа нещо, което не искам”

„Има моменти, когато човек се самозабравя, но трябва да ги спреш, да ги усетиш. Ако трябва да поставиш някой на мястото – заслужено ще го направя. Не е такава истерията в Манчестър около известните, тъй като там, където живеят хората е спокойно. Знаят как да те помолят за снимка и не е страшно. Това не е важно”, продължи той.

„Аз чакам да видя моментът, в който някой ще каже – Бербатов ме дразни, искам да му счупя рекордите. Да има амбиция. Ходя, тренирам тук, говоря с тях как мислят, как ще ми отвърнат. Как ще реагират, но в един момент си викам. Димитре, заслужава ли си да говориш и обясняваш на някой нещо във футбола за единия ъгъл на квадрата, но да не може да си представи другите три? Има ли смисъл? Има моменти, в които се разочаровам, тъй като става по-трудно да пробиеш. Давам пример – играем с Англия и българският отбор отива там. Кои бяха хората там? Аз, Стилян, Мартин. Отиваш да играеш на „Уембли” срещу Англия и спокойно можеш да кажеш елате с нас. Ще донесете тежест на делегацията. Бербо, вкарвал си гол на „Уембли”, кажи какво трябва да направят. Мислене, една-две крачки напред е това. Да се опиташ нещо да промениш. Навсякъде така го правят, а тук не. Трябва да си в тази среда, която е модерна и се променят. Ако си в България и не се интересуваш, мнението ти не е меродавно, освен ако не искаме да седим на същото положение. Тенденции, движения, полупространства, голове. Трябва да имаш покритие. Ето, Мартин отиде във Сити да се учи от Гуардиола. Стилян – в Бирмингам същата история. Отивам аз в Манчестър и гледам. В Англия, където се кове футбола. Хора като нас трябва да бъдат чувани. Всичко е различно вече и няма общо с „едно време”. Аз, ако искам да кажа нещо, го правя. Трябваше да го направя по-рано. Всеки обяснява как иска да се развиваме, а не слушат правилните хора. Нещата са толкова малки, но те правят разликата. Всички сме част от този проблем. Не е нормално президентите на отборите да говорят повече от играчите. Ставал съм свидетел на мач на България и ги гледам как се шугават там и да го питат него нещо медиите. Пак гледаме  в чужбина. Кой говори след мач президент? Питай треньора, някой от футболистите, но все мнения на президенти, изказвания. Нали затова е спортният директор. Надявам се аз като го кажа да придаде някаква тежест и да се чуе, но тук опира и до медиите, защото медиите дават поле за изява, на който преценят.

„Те може да говорят и за добро, защото няма как да искат да навредят.