“България харчи 0,1% от БВП за информационна сигурност, което е най-малко в сравнение със средствата, които други държави отделят за тази дейност. Въпреки това в последните 6 месеца в света са изтекли над 4 млрд. данни”.

Това каза председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Атанас Темелков, който беше изслушан от временната комисия в Народното събрание, ангажирана с проверка на източването на данни от Националната агенция по приходите, предаде репортер на БГНЕС.

Темелков уточни, че днешното изслушване не е било само по повод теча на данни от Националната агенция по приходите, а е имало за цел да запознае Комисията с общото състояние на информационните системи в държавата, които са 5000.

„През последните години основните усилия бяха към предоставяне на електронни услуги за бизнеса и гражданите при недобре преценен иск. Когато едни системи са разработени от един изпълнител , след това се доработват от втори, и накрая се експлоатират от трети, – е възможно да възникнат рискове”, заяви той и добави, че настоява поддръжката на критичните системи да се поеме от една фирма, а не от няколко, за да не се допускат компромиси със сигурността.

Той добави още, че ПИК кодът, предоставян на потребителите от НАП, е най-ниската защита и с него би трябвало да се дава достъп само до информационни услуги, а при желание за достъп до по-сериозни услуги, – като подаване на данъчна декларация и др. документи, е необходимо гражданите да имат електронен подпис.

Председателят на ДАЕУ посочи, че в момента в НАП работят над 150 електронни услуги, и подчерта, че агенцията е сключила договори с външни фирми на стойност 50 млн. лв., както и с Информационно обслужване, на които плаща 40 млн. лв.

По думите на Темелков причините за пробива на базите на НАП са много, но част от тях са старият хардуер, както и неправилното надграждане на системата от различни компании, което е довело до редица слабости в нея.

Стана ясно още, че одитът на системите на Националната агенция за приходите, извършван от “Информационно обслужване” е готов, и в момента текат тестове на системата.