12 населени места в областта са включени в кампанията за безплатни медицински прегледи на българската компания за управление на земеделски активи "Агрион". От тази възможност днес първи се възползват хората от Сваленик. Инициативата ще продължи до началото на октомври, като последната дата за областта е 5 октомври, когато екипите ще бъдат в Борово. 
Медицински екипи, наети от дружеството, ще правят анализ на кръвната захар и кръвното налягане на всички желаещи. Те ще дават и практични съвети за предпазване от диабет и хипертония, както и конкретни препоръки спрямо измерените резултати на хората.
Тази година партньор на инициативата е компанията "Медхаус Суис България", която е част от швейцарската корпорация "Medpack Swiss Group". Фирмата дистрибутира на българския пазар висококачествени медицински продукти на водещи световни производители.
Пожелалите да се възползват от възможността за медицински преглед могат да участват в томбола с награди, осигурени от "Агрион" и "Медхаус Суис България", като във всяко едно населено място един от участниците в томболата ще спечели автоматичен апарат за мерене на кръвно "Gamma Control". За всички посетители на събитията са достъпни и талони за отстъпка до 10 лв. при покупка на автоматични апарати за кръвно "Dr.Frei" във верига аптеки "Марешки".
"Целта на инициативата „Дни на здравето е да подпомогне българското здравеопазване в превенцията на най-уязвимите групи, каквито са хората от малките населени места и по-възрастното население", казаха от "Агрион".
Компанията иска да насърчи профилактиката на социално значими заболявания като диабет и високо кръвно налягане. От друга страна безплатните прегледи спестяват време и средства на хората за изследване и посещение на лечебни заведения, които често са на отдалечено разстояние от селата.
"С швейцарската "ТМ Dr.Frei" и верига аптеки "Марешки" подкрепяме националната кампания "Дни на здравето", защото по този начин имаме възможност да обърнем вниманието на хората върху превенция на хипертонията. Информиран - значи въоръжен", заявиха от "Медхаус Суис България".
От "Агрион" отчетоха изключителен успех на миналогодишната кампания. През 2018 г. по време на Дни на здравето медицинските екипи са прегледали над 24 000 души за по-малко от 20 дни, като част от прегледаните разбраха, че имат симптоми на диабет и повишено кръвно налягане едва по време на профилактичните прегледи.
"Ние вярваме, че към собственото си здраве трябва да се отнасяме със същата отговорност, както към земята си и затова полагаме усилия в тази посока", казаха от "Агрион".
Според медицински експерти, по-голямата част от хората в малките населени места не проверяват редовно кръвната си захар, не следят кръвното си налягане и рядко ходят на профилактични прегледи. Част от тях дори прилагат самолечение, което може да се окаже фатално.
Според официалните данни на Световния диабетен атлас над 525 хил. души в България страдат от диабет, което е над 8 % от населението на страната. Голяма част от хората обаче не са наясно, че са болни, тъй като профилактика за висока кръвна захар се провежда рядко и по изключение. В повечето случаи липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Лекари са категорични, че един от основните проблеми е ненавременното откриване на диабета, което води до сериозни усложнения на здравето на хората.
Още по-стряскаща е статистиката при хипертонията. По последни данни всеки трети българин е с повишени стойности на кръвното налягане, което означава над 2,7 млн. души. Според здравните експерти тенденцията е все по-млади пациенти да се оплакват от хипертония. Това е и причината екипите на "Агрион" да насочат усилията си към изследване именно на тези болести.

График на прегледите в Русенска област

19.09.
община Иваново
Сваленик
21.09.
община Ветово
Кривня
21.09.
община Ветово
Сеново
22.09.
община Ветово
Глоджево
02.10.
община Борово
Батин
02.10.
община Борово
Горно Абланово
03.10.
община Борово
Екзарх Йосиф
община Борово 
Обретеник
04.10.
община Борово 
Тръстеник
община Борово 
Волово
05.10.
Борово 
Брестовица
община Борово 
Борово