В Областната дирекция по безопасност на храните има получени сигнали за две лични стопанства, в които прасетата не са били заклани, а скрити, но собствениците им са взели отпуснатите от държавата 300 лева за дезинфекция, съобщи вчера на редовното заседание на областната епизоотична комисия директорът на ОДБХ д-р Георги Дяков.
Вчера за населените места, чиито имена ще бъдат съобщени по-късно, заминаха инспектори със задачата да проверят дали сигналите отговарят на истината, или имат за цел да злепоставят някого.
Миналата седмица е извършена проверка на 89 от общо 787 стопанства, които бяха одобрени за получаване на обезщетения, като съмненията отново са били за укрити животни, но такива не са открити.
Ново огнище на африканска чума в областта няма. Продължаваме да прилагаме всички мерки за биосигурност в региона, за да не се допусне нов вид на заболяването, посочи д-р Дяков.
Дезинфекцията в свинекомплекса в Голямо Враново трябва да приключи днес, след което започва измиване и почистване на помещенията и окончателна дезинфекция на района. Това се отнася и за другите три засегнати свинеферми в Николово, Бръшлен и Караманово.
По време на заседанието на комисията бяха раздадени и специални брошури от Българската агенция по безопасност на храните, които разясняват какви са изискванията към фамилните и личните стопанства за превенция срещу африканската чума по свинете.