За 19 177 ученици в 70 училища в цялата Русенска област вчера удари първият звънец за новата 2019/2020 учебна година. С големи букети /първокласниците/, с по едно цветенце /големите ученици/ или пък с цвете в саксия /децата с прагматични родители/ бяха зарадвани учителите, които често с радост прегръщаха своите ученици след дългата лятна ваканция. 
Една от най-вълнуващите церемонии беше на Националното училище по изкуствата "Проф.Веселин Стоянов", което откри с артистичен концерт годината, през която ще отбележи 60-годишен юбилей. Балет, класически музикални изпълнения и фолклор белязаха близо двучасовата изява в Голямата зала на Доходното здание, която се пукаше по шевовете. Тази зала е бъдещето на възпитаниците на НУИ - малките таланти са бъдещите пианисти, флейтисти, певци, балерини, драматични актьори, които ще радват публиката след известно време. Показателно бе, че при всяко обявяване на поредния участник в концерта конферансиетата съобщаваха от кой випуск на НУИ е той - и редом с ексвъзпитаници на Музикалното от 70-те и 90-те години на 20 век на сцената излизаха и млади дарования "випуск 2024". А на финала сцената бе превзета от най-малките и от най-големите - първолаците и завършилите първия випуск на Музикалното през 1964 г. Челистката Богдана Пенева поздрави ученици, родители и учители и разказа свои спомени. Специален поздрав към училището-юбиляр поднесе лично областният управител Галин Григоров, а Ива Чавдарова връчи поздравителен адрес от кмета Пламен Стоилов и своите лични пожелания на випускник 1973-а.
Пламен Стоилов пък откри учебната година в СУ "Христо Ботев" - училището, което самият той е завършил. На най-малките 88 първокласници той пожела на добър час и да са горди, че ще учат в едно от най-елитните училища, което беше напълно обновено по проект с европейско финансиране.
С интересна инициатива започна годината в основно училище "Никола Обретенов" - там бе открит специален Коридор на безопасността на движението по пътищата. Цветен и въздействащ, коридорът е приготвен от всички учители на училището, които са се постарали за това през лятната ваканция. Да поздрави децата и преподавателите дойде зам.областният управител Валентин Колев, който пожела здраве и успехи на всички. 
Зам.областният управител Свилен Иванов беше сред официалните гости на тържественото откриване на новата учебна година в СУПНЕ "Фридрих Шилер". Той приветства преподавателите и учениците в училището, в което се обучават 1090 ученика, а само първокласниците са 88 в 4 паралелки. 
Особено празничен бе денят в основно училище "Христо Смирненски" в квартал Долапите. Всички учители и служители, начело с директорката Румяна Георгиева, бяха облечени с тениски с щампа на българска народна шевица. Така те направиха флашмоб и завъртяха вихрено Дунавско хоро, в което увлякоха и деца, и родители. Веднага след него последва още едно традиционно българско хоро - Правото, а след това всички ученици получиха поздравления и късметчета с пожелание за успешна и радостна учебна година. 
С добра новина започна празничният ден за община Ценово - кметът д-р Петър Петров обяви, че от края на годината ще отпаднат таксите за детските градини във всички населени места, тъй като ще се поемат от общината. Той съобщи това при откриването на учебната година в детска градина "Радост" в село Караманово. В цялата община Ценово в четирите основни училища първокласниците са 27, най-много са те в Ценово - 13, а най-малко - три, са в Караманово, като едното дете дори се беше успало за началото на празника. Общо учениците в Ценовска община са 166. 
Тържествено бе открита новата академична година в Русенския университет, където гостуваха зам.-министърът на образованието Петър Николов, областният управител Галин Григоров, народните представители Андриан Райков, Искрен Веселинов и Пенчо Милков и др. Ректорът проф.Христо Белоев поздрави първокурсниците, които са над 150, от тях с най-висок бал са приети 18 нови студенти.