Близки на 18-годишния Алекс от Бяла, който през юли 2017 година загуби живота си след спречкване с циганска компания пред дискотека в града, вчера за пореден път излязоха на улицата с искане за справедливост. Този път протестът им беше пред Съдебната палата в София, където делото се гледа на последна инстанция.
Русенският окръжен съд наказа нападателя - 33 годишния Валентин Маринов, с 20 години затвор. Апелативният съд във Велико Търново обаче намали присъдата на 3 години и решението предизвика остри реакции. 
"Те всъщност променят члена, по който е подведен - от умишлено убийство го правят в такова по непредпазливост. Ние знаем, че нищо не може да върне Алекс, но искаме човека, който го удря и го оставя, да си получи заслуженото. Цялата общественост от Бяла сме потресени от това как може за един човешки живот да получи затвор от 3 години", коментира лелята на младежа Силвия Панайотова.
"Ние искаме скандалната присъда на Апелативен съд - Велико Търново да бъде сменена. Или да върнат делото за ново разглеждане, или да върнат присъдата на Русенския окръжен съд. Тази присъда е скандална за България. Не смятам, че всички в съдебната власт са "гнили ябълки". Просто трябва нещата да се вземат в ръце", коментира чичото на починалото момче.
До фаталният край се стига, след като цигани искат от Алекс цигара пред дискотека. Той отвръща, че няма, започва спречкване, в което се намесва осъденият Маринов и с един удар праща момчето на земята. Главата на Алекс се утря лошо и след девет дни в кома той издъхва в русенската болница "Канев", а биячът заедно с групата около него побегват и дори не се опитват да окажат помощ на момчето.
Решението на Върховния касационен съд ще стане ясно до месец.