Русенка четвърто поколение, за която съдбата на родния й град е кауза - това е кандидатката за кмет на коалицията "Демократична България - обединение" Деана Тонева. Така бе представена тя вчера пред съмишленици от трите партии, съставящи политическото обединение: ДСБ, ДА България и Зелено движение.
Нашият кандидат е един честен и отговорен човек, който не е обременен от участие във властта, от участие в корупционни сделки, а умее да обединява, да изслушва и да анализира и да взема решения, каза д-р Теодора Константинова, русенският лидер на ДСБ. 
Деана Тонева е третата жена в кметската надпревара в Русе след Диана Иванова и Елеонора Николова. Тя е завършила Математическата гимназия, след това се дипломира като инженер в Русенския университет и започва работа като технолог в Завода за печатни платки. За 19 години в авторитетното преди време русенско предприятие тя изминава всички професионални нива до позицията изпълнителен директор на ЗПП, като от Габрово я канят за една година в техния град, за да помогне на старта на подобен на русенския завод. От 12 години Тонева работи в голяма застрахователна компания, където ръководи екип от 50 души. Тя е и сред основателите на ДСБ.
Моите приоритети са няколко, сред най-важните са чистотата на въздуха и озеленяването на града, в който напоследък много дървета бяха унищожени; създаването на подземни контейнери за разделно сметосъбиране; разработване на програма, насочена към младите хора на Русе - в частност, сериозни разговори с местния бизнес за наемането на повече млади хора с достойно заплащане във фирмите в града, каза Деана Тонева. Друга важна тема за нея е градският транспорт и разработването на удобна и полезна за всички схема за движението на автобусите и тролеите. 
Русенският лидер на ДА България Младен Минков, който е и член на централното ръководство, представи листата с кандидатите за общински съветници на Демократична България. Листата включва 20 имена, като Минков уточни: „Нямаме съмнение, че ще имаме група съветници в бъдещия Общински съвет, надяваме се тази група да е по-голяма и достатъчно силна“.  
На първо място в листата е известната русенска лекарка и общественичка д-р Теодора Константинова, втора е кандидатката за кмет Деана Тонева. На трето и четвърто място са съответно юристите Юрий Георгиев и Анатолий Казаков от Зелено движение, пети е преподавателят в РУ проф.Велизар Павлов, а шести е бившият директор на Математическата гимназия Митко Кунчев. След тях се нареждат информатикът доц.Иван Станев, физикът от РУ Ростислав Кандиларов, управителят на клинична лаборатория „Здраве“ д-р Розина Мирчева, социалният психолог Йоана Терзиева. Втората десятка на листата започва с експерта по туризъм Михаил Михов и продължава с педагога Цецка Петрова, търговския консултант Любомир Митев, математичката Весела Михова, инж.Даниел Казаков, еколога Виктор Стоянов, педагога Борислав Тодоров, юриста Данаил Ковачев, като 19-и е Божин Ангелов, инженер проектант. Списъкът с кандидатите за общински съветници завършва Младен Минков, който е на двадесета позиция. 9 са кандидатите от ДСБ, 5 - от Зелено движение, 3 от ДА България и четирима са от гражданската квота. Демократична България ще регистрира свои кандидати за общински кметове, кметове на кметства и съветници в 5 от общините в областта: освен Русе това са Бяла, Две могили, Борово и Ценово.