400 гайдари участват във Втория национален събор на гайдата "Апостол Кисьов" в смолянското село Стойките. Откриването на събора започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на обединителя на гайдарите Апостол Кисьов в центъра на родопското село.

Родопските оркерстри "101 каба гайди" и "100 гайди" поведоха стотици гайдари от страната и чужбина в дефиле, свирейки през цялото село до сцената на събора в местността Потока.

Председателят на организационния комитет за провеждане на събора и снаха на Апостол Кисьов - Мария Кисьова заяви пред БНР, че в бъдеще съборът би кандидатствал за рекордите на Гинес като събитие с най-много гайдари: "Основната ни цел е съхраняване на родопската песен и гайда, приобщаване на всички гайдари, обединение на гайдарите от цялата страна, поддържане на гайдарското изкуство. Да се събират тук изпълнители, да се веселят и да се помни името на Апостол Кисьов".

Водеща на събитието беше примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова: "Всеки гайдар е не характер, а характерище. От лигльо гайдар не става, гайдарите всичките са силни характери и да успееш да ги събереш на едно място толкова хора, 300 характера да те слушат - това е една велика личност, която трябва да помним и да знаем".

Апостол Кисьов е роден в село Стойките. Той е възродил гайдарството в Родопите, създал е десетки школи по каба гайда в планински населени места.

Събитието няма конкурсен характер. За участие са поканени изпълнители на двата вида български гайди - каба и джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения, на професионалисти и любители музиканти, българи и чужденци. Рамката на изпълнението е широка - автентичен и обработен. Националният събор на гайдата се провежда под патронажа на Министерство на културата със съдействието на Община Смолян и на областната администрация. Организатор е народно читалище "Пробуда 1903" - село Стойкте.