Русенският драматичен театър "Сава Огнянов" заминава на гастрол в Париж. На 7, 8 и 9 декември трупата ще покаже пред българската общност във френската столица и членовете на българското посолство пиесата на Себастиен Тиери "Двама съвсем голи мъже" с Михаил Билалов. 
Това е една моя сбъдната мечта - да играем в Париж, призна вчера директорът на театъра Орлин Дяков. Декемврийският гастрол е в резултат на срещата с драматурга Себастиен Тиери, който гостува в Русе и остана силно впечатлен от русенската постановка на неговата пиеса. Авторът е предоставил на русенци и правата на друга своя пиеса, спечелила наградата "Молиер" - пиесата се казва "Морски свинчета", Билалов я превежда от френски и през февруари публиката може да очаква нейната премиера. 
Крайно време беше нашият театър да излезе и да се покаже в Европа - след като можем да пътуваме и да пресичаме граници само с показване на лична карта, защо да не покажем и какво правим на сцената, каза Дяков. Още през ноември - на 6, 7, 8, 9 и 10-и, трупата ще представи най-новата си постановка - "Хамлет", на сцената на Националния театър на Украйна в Киев. Преди това русенци ще видят нейната премиера на 31 октомври. В главната роля на датския принц влиза Йовко Кънев, а двамата най-нови членове на трупата Тони Тончева и Красимир Ненков ще направят своя дебют на русенска сцена в тази постановка, режисьор на която ще бъде Орлин Дяков. Двамата млади актьори идват от Кърджалийския театър по специалната покана на директора Дяков. 
През новия творчески сезон предстоят премиери на моноспектакъла на Николай Урумов "Мъжка задушница" по "Видрица" и "Хоро" на Антон Страшимиров в режисьорската версия на Петър Денчев и със Симеон Лютаков в главната роля. Николай Урумов ще се изяви и като режисьор - той ще направи "Суматоха" на Йордан Радичков с Асен Блатечки като гост-актьор. 
Нямаме поводи да сме недоволни - за втора година бюджетът на театъра е 1 250 000 лева, играем постоянно - по четири пъти месечно в София, по толкова пъти във Варна, в Бургас, каза Дяков. И обясни: "Не можем да си позволим да свалим нито едно от заглавията, които играем, тъй като те се търсят и постоянно ни канят в други градове. Освен това ангажиментите ни са толкова много, че съм принуден да назначавам още технически персонал - реквизитори, сценични работници, предстои да бъде назначен и комендант на сградата. Освен това от януари до септември сме раздали над 200 000 лева като допълнително материално стимулиране. Трети месец вече върви обществена поръчка за два чисто нови буса и един камион, които също са ни необходими за гастролите - такова нещо в театъра не се е случвало от години. До края на годината ще направим приходи за малко над половин милион лева, а всеки лев от тях ни носи по 2.50 лева дотация. Към тези пари се прибавят 100-те хиляди лева, които общината ни превежда за дейност - и го прави изрядно, което не се случва в някои други театри", обобщи Орлин Дяков. 
Очаквам режисьорката Лилия Абаджиева да ми предложи пиеса, която да репетира с русенските актьори, а скоро Теди Москов ще започне работа върху "Тъпанари 2", увери директорът.