Над 30 автомобила блокираха пътя Русе-Иваново-Две могили вчера сутринта в знак на протест. Те преградиха пътното платно и близките кръстовища, за да изразят недоволството си от поддръжката от страна на АПИ. Макар пътят да е третокласен, той е предпочитан от шофьорите като алтернатива на основното направление Русе-Бяла, където има натоварен трафик и много камиони.
Това е втори протест, организиран от жители на Русе и съседните села, които ползват редовно пътя до Две могили. Те са недоволни от избуялата растителност покрай платното, която стеснява участъка и създава предпоставки за катастрофи.
"Искат или не искат, колегите водачи навлизат в насрещното движение. Създава се предпоставки за ПТП-та. Многократно всеки от нас е участвал във вадене на хора, пострадали при пътно-транспортни произшествия. Искаме точно това да предотвратим", каза Бисер Тенчев.
Същата е ситуацията на завоя преди разклона за Красен.
"Храстите бяха навлезли един метър в платното и не може да се кара в лентата в завой. Ако се разминаваме случайно с камион или с автобус, трябва или да си надере човек цялата кола, или да се блъсне", обясни Иво Дамянов.
Освен че пътят се ползва като алтернатива на главния Русе-Бяла, той води и към известни туристически обекти - Ивановските скални църкви, Басарбовския скален манастир, Средновековен град Червен. По него се движат, най-вече през уикенда, стотици румънски автомобили, което допълнително натоварва трафика.
От Пътното управление в Русе не са съгласни с обвиненията. Но признават, че основно пари се дават за първокласните пътища.
"Там, където се направи цяла отсечка, средствата след това остават за третокласните пътища. В момента продължава изрязването на храсти и избуяла растителност в отсечката Русе-Иваново, навсякъде продължават да работят. Настилката е изкърпена, подновена е и хоризонталната маркировка", заяви директорът на ОПУ-Русе Ростислав Стефанов.
Хората са категорични, че ще продължат с протестите, ако пътят не се поддържа постоянно.