Най-късно в първите дни на октомври ловът на диви свине ще бъде разрешен, съобщи областният управител Галин Григоров. Новината е съобщена на проведена късно във вторник в Русе среща между Григоров, зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев и ловци от региона.
Още преди изострянето на напрежението Григоров се обяви в подкрепа на мъжете с двуцевки и ловни карабини, а точно Добрев бе човекът, на когото в края на август в Русе бе поставен ултиматум или ловът на глигани с кучета да бъде позволен, или държавата да се готви за блокиране на Дунав мост на 15 септември в знак на несъгласие с крайните мерки и ограничения заради африканската чума по свинете.
Новото развитие на ситуацията промени намеренията, но не и позицията на ловците. Те декларираха, че няма да организират нищо до края на месеца, но запазват готовност и ако исканията им не бъдат удовлетворени до началото на октомври, ще излязат на улицата, за да бъдат чути ясно и от властта, и от обществото.
Това най-вероятно ще бъде предотвратено, тъй като законопроектът за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча вече е гласуван на първо четене в парламента, като предстои до края на седмицата да влезе и на второ четене, а това означава, че може да влезе в сила още до края на идната седмица. Една от промените в него е възможността за удължаване на лова до 15 март. При усложнена епизоотична обстановка, каквато е сегашната, земеделският министър ще има правото да ограничава или забранява лова на някои видове дивеч, да прилага санитарен отстрел на диви животни, както и да променя сроковете за отстрел на дива свиня. Груповото ловуване на дива свиня ще бъде разрешено в не повече от три дни, включително събота и неделя, от 7 последователни дни за един ловностопански район. То ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.
В следващите дни се очаква Агенцията по безопасност на храните да обяви повишени мерки за биосигурност при лов в санитарни зони, които в Русенска област са най-много с оглед факта, че сме най-силно засегнатият от чумата по свинете райони. Част от тях са дезинфекция на облеклото, ботушите и автомобилите им преди излизане от гората, в която е бил ловният излет.