Братът на съпругата ми е психично болен, постоянно я заплашва с убийство и няма кой да ни спаси от този непрекъснат терор и страх, оплака се в редакцията на "Утро" чукал по не една и две врати за помощ русенец.
Атаката започнала преди 3-4 месеца. Братът /с чието име редакцията разполага и го е предоставила на компетентните органи/, който живее сам, звънял рано сутрин и късно вечер и сипел закани, като най-често плашел, че ще я "заличи".
Подадох сигнал до Районна прокуратура, до полицията и до Психодиспансера, където той се води на отчет. Два пъти изпратиха линейка и патрулка до дома му, но той не отваря вратата на апартамента и те се връщат, а заплахите продължават, уточни разтревоженият мъж.  

В началото на седмицата братът дори отишъл пред фирмата, в която работи сестра му, и я причаквал да излезе от работа, но нейна колежка го познала, предупредила я и тя успяла да се измъкне през друг изход.
Разберете, така не може да се живее, на този човек мястото му е в лечебно заведение, но никой не ми обръща внимание. Ако утре наистина изпълни заканите си, кой ще е виновен? Тогава ще бъде задържан и настанен на лечение, но един живот ще бъде погубен, а покрай това и много съдби ще бъдат разбити, казва главата на потърпевшото семейство и недоумява защо не се вземат превантивни мерки, които са очевидно наложителни в подобни случаи. 
Отсъствам от града и това име нищо не ми говори, но това поведение говори, че човекът вероятно е болен и е спрял да пие предписаните му лекарства, затова е станал опасен за хората около него. Това се случва с много наши пациенти, каза вчера пред „Утро“ управителят на Областния център за психично здраве д-р Теменужка Матева. Тя обаче уточни, че когато полицията не може или не приеме да осигури достъп до жилището на някой пациент на Психото, медиците са безсилни да го приберат за принудително лечение.
Случаят наистина не е единствен и е симптоматичен. В подобни ситуации се виждат институционалните слабости опасните психично болни да получат лечение и така те да получат помощ, а потенциалните им жертви - сигурност. Ако в миг на помрачение подобен човек изпълни намеренията си, това ще се превърне в човешка трагедия, обществена драма и първостепенно медийно събитие. Докато минат дежурните три дни като за всяка чудо и всичко отшуми. До следващия път, до следващия пречупен живот, до следващото опустошено семейство.