Когато купувате пластмасови бутилки, винаги е важно да обърнете внимание на етикетирането, тъй като пластмасата може да отделя вещества, които са токсични и вредни за човешкото здраве.

Кои пластмасови бутилки не могат да се пълнят отново?

Когато купувате пластмасови бутилки, трябва да обърнете внимание на маркировката на дъното им. Маркирането посочва от каква пластмаса е изработена бутилката. Така например бутилка с етикет PET 1 (или PETE 1) може да се използва само веднъж, тъй като тя отделя токсични вещества в присъствието на кислород, на слънце или при нагряване.

Бутилки с етикет “3” и “7” PVC и PC са направени с помощта на химичното вещество бисфенол А. Това, от своя страна, както се посочва в проучване на американските учени Шерил Ерлер и Джули Новак, при продължителна употреба може да има пагубно влияние върху ендокринната система. Поради тази причина през 2010 г.

Европейската комисия забрани използването на това вещество при производството на пластмасови бутилки за хранене на бебета. 

В същото време според СЗО потенциалната миграция на бисфенол А в храната е изключително ниска: по-малко от 5 частици на милиард. Съответно, за да може да навреди на тялото, човек трябва да изяде и изпие поне 600 килограма храна и напитки, които са били в контакт с поликарбонат всеки ден.

Руски учени от Научноизследователския институт по човешка екология и здраве на околната среда, проведоха изследване на водата, която се съхранява в поликарбонатни контейнери. Проучванията показват, че бисфенол А не навлиза в студена вода. Но ако наливате други напитки, особено горещи, тогава те ще станат опасни за здравето.

Безопасно ли е да се пие вода от пластмасова бутилка за многократна употреба, например за спорт?

Възможно е само ако бутилката е направена от полиетилен (такива бутилки са маркирани с цифрите “2” и “4”) или полипропилен (обозначен с числото “5” и надпис PP). Но тези бутилки са безопасни само ако държите студена вода в тях и редовно ги дезинфекцирате. Проблемът е, че на гърлото на бутилките се натрупват много бактерии, по-специално ешерихия коли. 

Същото се отнася и за бутилките за спорт: като правило, те имат тесен дозатор; трудно е да го изплакнете и дезинфекцирате правилно. Например през 2002 г. канадски учени от университета в Калгари събират проби от личните бутилки с вода от ученици в местно основно училище.

Резултатите показват, че в 13,3% от тях е регистрирано повишено количество на общи чревни бактерии. Фекалните колиформни бактерии, чието присъствие показва недостатъчното пречистване на водата, са надвишени в 8,9% от бутилките.

Опасни ли са бутилките за многократна употреба, които са поставени в охладители?

Бутилките за многократна употреба, използвани в охладителите, са изработени от поликарбонат. Това е удобен контейнер за големи обеми течност, тъй като е по-здрав и по-лек от стъклото. Ако бутилката е нова, тогава вредният бисфенол А може да попадне във водата.

Следователно, ако бутилката с вода за охладителите, който сте донесли у дома или в офиса, изглежда използвана, това е повече в плюс, отколкото минус. Това означава, че са измивали многократно бутилката и вредните вещества от поликарбоната вече са измити.