С умъртвяването на последните 5781 прасета в свинекомплекс Голямо Враново през миналата седмица евтаназираните свине в Русенско са 93 160. До два месеца трябва да приключи дезинфекцията в засегнатите от заразата комплекси в Голямо Враново, Бръшлен, Николово и Караманово, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков на поредното заседание на специализираната комисия, посветено на разпространението на африканската чума по свинете в областта.
Нови огнища на вируса в региона не са засечени втора седмица, затова отмених обявеното през юли бедствено положение, допълни областният управител Галин Григоров.
Отминаването на пика на болестта дава все по-големи надежди на опазилите се четири комплекса в областта. Най-големият от тях е в Юделник с около 16 000 прасета, а в тези в Щръклево, Писанец и Борово се отглеждат по 1500 животни. Тъй като свинете в Борово са достигнали теглото за търговска реализация от 110 кг, собственикът започва да ги извозва към кланици и няма да зарежда нови.
640 от одобрените 787 собственици на домашни прасета вече са получили обезщетенията от по 300 лева, изплащането на парите продължава.
Всичките 250 ловни дружинки в страната са подали протестни декларации в Министерството на земеделието, храните и горите за забранения лов на диви свине в 200 квадратни километровите зони около огнищата, посочи Галин Григоров. Според него днес от министерството ще излязат със становище по тях, но ловците трябва да проявят разбиране и да изчакат приключването на одита на експерти от ЕС, което трябва да стане до 1 октомври.
Ловците вчера дадоха знак, че са готови да изчакат до тази дата, но ако исканията им за разрешаване на лова на глигани с кучета не бъдат чути, ще излязат на национален протест и ще блокират пътища в знак на твърдата си решимост да се борят до успех.