С по един ъгъл от импровизирана стая разполагат четирима художници, за да покажат за четири дни умението си да рисуват триизмерни картини. "Стаите" от бяло платно са разположени около Паметника на свободата и в тях от вчера рисуват сестрите Невена и Евгения Лефтерови от Велико Търново, Нина Ковачева от Русе и Керим Мусанович от Босна и Херцеговина. Трите българки са от творческата група GiArtCrew и са завършили факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет, 
Това е третото издание на русенския фестивал 3D STREET ART, който се организира от фондация "Русе - град на свободния дух" с подкрепата на общината. Тази година темата е "3D приказен свят в града". Невена ще нарисува етюд от "Джак и бобеното зърно", Евгения - мотиви от "Аладин", а Нина - от "Алиса в страната на чудесата". Керим си е избрал за сюжет живота на великаните. 
Награждаването ще се състои на 12 септември. Малко преди церемонията ще се проведе уъркшоп с ученици, на които участниците във фестивала ще покажат 3D техники, каза началникът на общинския отдел "Култура" Анна Сипос.