Като цяло през това лято нямаше големи пожари, с изключение на огнената стихия в жп участъка Иваново-Две могили през юли и преди две седмици в Средна кула, където от пожар бе застрашен Домът за стари хора с деменция, но ние не искаме в подобни ситуации да сме сами, а да получим помощ от хората. Това заяви вчера директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димитър Павлов при обявяване на седмицата на пожарната безопасност 9-14 септември.
По думите му в малките общини доброволните формирования активно се включват в гасене на запалени сухи треви, но в община Русе това не се случва, защото част от доброволците са забравили, че са такива, други пък са заминали в чужбина. Така тези доброволни формирования съществуват само на книга. 
Павлов все пак изрази надежда, че след изборите новоизбраният кмет ще обърне внимание на този пропуск и ще въведе ред в организацията на доброволците в Русе. И даде пример с Германия, където всеки десети човек е доброволец или служител на пожарната.
Петима души са загинали, а други 14 са ранени в пожари от началото на годината. Потърпевшите са в пенсионна възраст и са опитвали да загасят огъня с подръчни средства. За намаляване на подобни трагедии комисар Павлов препоръча във всяко жилище да има по един пожарогасител, с който гасенето става по-адекватно, отколкото с кофи и легени с вода.
185 са пожарите с материални щети и броят им е почти равен на миналогодишния. Двоен скок обаче бележат пожарите на сухи треви и храсти и палежите на стърнища - 599 през тази година срещу 259 през миналата.
Нарушителите обаче се установяват много трудно и до момента има издадени само три акта със символични глоби от 50 лева.
Във връзка с настоящата седмица на пожарна безопасност, която завършва на професионалния празник на огнеборците - 14 септември, има организирани редица събития. Днес през работно време във всички подразделения на пожарната в града и региона са организирани отворени врати за граждани. На 12 септември от 11 часа ще бъдат поднесени венци на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари, а идния понеделник, когато е първият учебен ден, в градинката пред Регионалната библиотека огнеборците ще направят показно на техниката си в действие за всички малчугани и ученици от началните класове.