Преди 134 години чрез Съединението на Княжество България и Източна Румелия българският народ постави основите на своето обединение, на своя нов път към равнопоставеност на Балканите и пред света! Извършването на това паметно дело е пример за безкористния народен стремеж за справедливост, породен от времената на страдание и погром. Съединението е и образец за политическа зрялост, изразяваща се в това, че на картата на Европа отново се появява България, независимо от несправедливите и оскърбяващи страната ни решения на Берлинския конгрес. Това припомни в празничното си слово областният управител Галин Григоров по време на церемонията пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.
В градинката на площад "Батенберг" се събраха десетки русенци, за да отбележат 134-ата годишнина от Съединението на България. Там митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва. Строена беше и Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове. 
Сред официалните лица на площада бяха депутатите Искрен Веселинов, Светлана Ангелова, Андриан Райков, Пенчо Милков и Георги Стоилов, зам.-кметът Страхил Карапчански, председателят на общинския съвет и ректор на РУ проф.Христо Белоев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, началникът на РУО Росица Георгиева и др. Това беше и първата публична проява на новия общински шеф на ГЕРБ Росен Даскалов, но от заявените кандидати за кметове на площада бяха само двама - Галин Григоров и Пенчо Милков.