29-годишният русенец Светослав Христов е един от стоте ентусиасти, които се включват в нашумялото велоприключение "Дунав ултра". То започва днес в 8 часа във Видин, а русенецът се очаква да премине през родния си град на третия ден от колоездачното предизвикателство. Младият пътешественик обаче няма да пренощува в Русе, а ще продължи към Тутракан.
В неделя всъщност се очаква и най-голямата група участници да пристигне в Русе, като всички колоездачи трябва да преминат през две специално избрани контролни точки - Басарбовския манастир и площад "Свобода". Това са две от най-интересните 10 забележителности, посветени на тазгодишното издание на 680-километровото пътешествие с велосипеди, което популяризира населените места в Северна България по поречието на реката до Черно море.
Амбициозният план на Светослав е да мине целия маршрут от Видин до Дуранкулак за четири дни. Младият мъж е завършил Английската гимназия в Русе, след което социология в УНСС, а в момента работи за световна корпорация в София. На бюро е и затова от няколко години в свободното си време активно спортува. Страстта си към шосейните велосипеди обаче открива едва тази година и това е първото му участие във велоприключението. Подготовката му включва няколко маратона по бягане, като само преди месец по време на тренировка Светослав получава възпаление на ахилесовото сухожилие. 
Младият колоездач е силно амбициран да преодолее предизвикателството, като измине успешно маршрута по поречието на река Дунав.