36 751 нарушения са регистрирани по пътищата в областта за първите осем месеца на годината. 1074 от тях са извършени от чужденци, които са наказани със 146 акта, 94 фиша и 834 електронни фиша, но в Русе няма данни дали глобите са платени. 
Необходима е промяна в законодателството за по-ефективно събиране на санкциите, наложени на чуждестранни шофьори за нарушение на правилата за движение по пътищата у нас, заяви началникът на сектор "Пътна полиция" на ОД на МВР главен инспектор Михаил Манов. 
Според сегашното законодателство съставянето на акт на чуждестранен шофьор изисква предявяване на нарушението на родния му език, след това издаване на наказателно постановление и връчване. Има и седемдневен срок, в който наказателното постановление трябва да влезе в сила, тъй като нарушителят има право да обжалва. И какво става след това, не е ясно. Ако се съди по поведението на чужденците по пътищата у нас обаче, явно не става нищо. Защото колите с чужди регистрации масово нарушават правилата и не личи да се притесняват от каквото и да е. 
За нарушенията на българи са съставени 5089 акта, 12 686 фиша и 18 358 електронни фиша.
620 катастрофи са станали от януари до края на август в региона, като 200 от тях са тежки с девет убити и 248 ранени. Най-масовото нарушение си остава шофирането след употреба на алкохол.
За да не набъбва тревожната статистика по празниците русенската дирекция на вътрешните работи се включва в националната акция за засилено присъствие по пътищата и населените места в региона до неделя включително. По всички артерии в областта ще работят 5 мобилни камери, стационарната до Тръстеник и триногата.
По празниците са очакват сериозни задръстванията в района на Дунав мост. За предотвратяването им ще включим и екипи от районните управления, увери директорът на ОД на МВР ст.комисар Теодор Атанасов.
Пътуващите за Румъния ще изчакват на булевард "България", а тези за Силистра ще бъдат пренасочвани по булевард "Тутракан". Така кръговото кръстовище срещу Дунав мост, чийто капацитет е недостатъчен за поемане на засилен трафик, ще остане свободно и няма да има струпване на автомобили.