Въпреки желанието на националното ръководство на ВМРО и недвусмисленото изявление на лидера на партията Красимир Каракачанов, че депутатът Искрен Веселинов ще влезе в битката за кметския пост, в надпреварата на 27 октомври се впуска областният управител Галин Григоров. Окончателното решение за кандидатурата е взето в Русе в сряда вечерта на заседание на общинския комитет на партията, а в София са приели доводите, с които Веселинов се отказва да бъде за трети път кандидат за кмет.
На Русе му трябва единство, кмет, който да обединява. Галин Григоров е човек на консенсуса, човек, който търси и умее да чува различни мнения. Той е икономист, а без икономика и инвестиции няма високи доходи. Тръгнал е от работник в завод и е стигнал до високи мениджърски позиции в частния сектор, бил е общински съветник, областен управител. Човек с ясна визия за развитието на града. Патриот, който не просто изповядва патриотични виждания, а умее да заразява с тях. Може да обедини обществото, знае накъде и как да го поведе. Така Веселинов представи кандидата за кмет на ВМРО, след което Григоров с усмивка демонстрира чувство за хумор с репликата, че сам се е издигнал в очите си.
Тръгвам с категоричната воля да направя това, което другите кандидати просто ще говорят. В кампанията от мен няма да чуете високопарни и прочувствени слова. Крайно време е да се сложи край на омразата и противопоставянето в общината. Всички в екип трябва да се хванем и да работим за Русе, градът да стане уютно място за живеене и всеки с гордост да казва, че е русенец. По-различен съм от другите кандидати с това, че имам повече управленски опит. Но за мен кампанията ще е по-трудна, защото съм наясно с нещата, какво можеш и не можеш да свършиш, каза Григоров. 
На каква подкрепа ще разчита ВМРО, ще стане ясно другата седмица, когато предстоят разговори с потенциални партньори. Тогава се очаква да станат ясни и имената на кандидатите за общински съветници.