Елеонора Николова ще се кандидатира отново за кмет на Русе. Този слух обикаля от двайсетина дни различни среди, набира скорост и все по-реални очертания, не без официално потвърждение.
Ще разбърка ли наистина картите на партийните централи известната юристка? Като независима ли ще се яви на вота, или ще има партийна подкрепа? Отговорите на тези въпроси ще дойдат в началото на идната седмица, когато ще излязат резултатите от анкета, която в момента младежка неправителствена организация провежда в Русе. Допитването е само с един въпрос: „Бихте ли подкрепили гражданска кандидатура като Елеонора Николова?“.  

От организацията се свързаха с мен и ми поискаха съгласието. Въпросът е интересен, провокативен и дава определени насоки. Това допитване ще покаже дали гражданите биха подкрепили гражданска кандидатура, дали има критична маса от хора, които да гласуват. Чрез него бихме могли донякъде да измерим температурата на обществото. В момента се работи усилено на терен, като началото на идната седмица се очакват резултатите. Нека да ги видим и тогава ще реша дали да изляза от зоната си на комфорт. Не правя самоубийствени действия. Имам достатъчно опит и знания да преценя, каза за „Утро“ Николова, която преди година се завърна в Русе и поднови адвокатската си практика.
Тя посочи, че я притеснява това, че градът е празен, а на малкото останали хора им липсва надежда и смятат, че всичко е спазарено и разпределено. 
Ако допитването покаже, че русенци искат Елеонора Николова да е кандидат за кмет, най-вероятно тя ще бъде издигната като независима с подкрепата на СДС. 
Николова е позната с кариерата си като дългогодишен съдия и председател на Районния съд и като окръжен прокурор /1992-94 г./, след което започва адвокатска практика. Голямата й известност дойде с включването й в политиката на извънредните кметски избори през 2002 година, които спечели на втори тур с 57.38% и довърши мандата на назначения за министър в кабинета „Сакскобургготски“ Димитър Калчев. След успешно управление на следващата година спечели редовен мандат с непостиганите от никой друг в областните градове в страната 72% от гласовете на първи тур.
Като кмет Николова направи първия основен ремонт на русенските улици от десетилетия насам с кредит от 7.1 милиона лева и това допълнително повиши и бездруго голямата й популярност.
През 2005 година тя бе избрана за депутат от листата на СДС в 40-ото Народно събрание. В началото на февруари 2011 г. е назначена за заместник-директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност БОРКОР, като по-късно на три пъти оглавява центъра.