Дъщерното дружество на германската търговска верига "Метро" - "Метро Пропъртис", е продало 11 свои магазина в Полша, Унгария и Чехия на австрийската "FLE", която е част от инвестиционната група "LFPI",става ясно от официално съобщение на групата. 
Купувачът е платил над 250 милиона евро за търговските обекти, като след сделката Metro ще продължи да ги ползва като наемател.
От съобщението става ясно, че от тези 11 магазина 5 се намират в полските градове Варшава, Вроцлав, Краков и Любин, 3 са в Будапеща и още 3 - в Прага.
"Имотните пазари доближават исторически ниска доходност. Много от нашите активи са напълно разработени. Като се възползваме от здравия имотен пазар, можем да използваме силната си позиция, за да направим нови инвестиции и да се насочим към нови проекти. Продажбата на избрани активи от нашето портфолио в Централна и Източна Европа е един пример за глобалната ни стратегия", посочва финансовият директор на "Метро Пропъртис" Юрген Шварце.
Междувременно през юли веригата отказа предложение за придобиване от компанията "EP Global Commerce", която е собственост на чешки и словашки инвеститори. Тя предложи да плати 5,8 милиарда евро за бизнеса на групата.
От управителния и от надзорния съвет на "Метро" препоръчаха техните акционери да не приемат направената оферта. Като причина беше посочена предложената цена, която "подценява" компанията.
"Метро" отвори първите си два обекта на българския пазар през 1999 година. Днес тя има по два магазина в София и Пловдив, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. В Хасково и Добрич през 2010 година бяха открити първите два магазина "МЕТРО Компакт".
Освен това компанията, притежаваща 760 магазина в 25 страни в Европа и Азия, има и 2 специализирани бази в курортите Банско и Слънчев бряг.