Печалбата на готвещи масово вдигане на таксите банки надхвърли 1 млрд. лв. за седемте месеца на годината. Резултатът е с 10% по-висок спрямо същия период на 2018 г., когато секторът отчете рекорден в историята си финансов резултат. Само за юли 25-те институции на пазара са генерирали нови 127.6 млн. лв. печалба благодарение на ръста в кредитирането и по-ниските разходи за обезценки покрай освобождаването от лоши кредити.
Данните на БНБ за състоянието на банковия сектор в края на юли показват нарастване на брутния кредитен портфейл с 481 млн. лв. за месец до 63.6 млрд. лв. Новоотпуснатите кредити за домакинствата са за 237 млн. лв., а новите заеми за бизнеса са 198 млн. лв.
Нетният лихвен доход на банковата система за седемте месеца на годината възлиза на 1.6 млрд. лв., като 51% от него идва по линия на обслужваните ритейл кредити, а 43% са от изплащаните заеми на бизнеса. В края на юли домакинствата изплащат 23.3 млрд. лв. заеми, от които ипотечните са 11.7 млрд. лв. Растежът при жилищните заеми е 12.3% на годишна база в края на юли, а при заемите за бизнеса изменението е с 4.3% нагоре.
Ускорението при кредитирането води и до по-висок доход от банкови такси и комисиони, като за седемте месеца институциите на пазара са начислили 640.8 млн. лв. при събрани от клиентите 610 млн. лв. към същия период на миналата година.
Влияние върху резултата на банките оказват и по-ниските разходи. Административните се свиват благодарение и на концентрациите в сектора и оптимизациите, включително по линия на персонала и клоновата мрежа. По-ниски са и разходите за обезценки, които в края на юли са 220 млн. лв. спрямо 270 млн. лв. към същия период на миналата година. В края на юли БНБ отчете 6.4 млрд. лв. заеми с просрочия, което е малко над 7% от сумата на кредитите в банковата система и показва усилие в разчистването на портфейлите от лоши заеми.
Въпреки ниските лихви по депозитите влоговете в банковия сектор продължават да се увеличават и в края на юли те достигат до 93.4 млрд. лв. Новите спестявания на домакинствата са в размер на 319 млн. лв., а на фирмите - 865 млн. лв.
В края на юли собственият капитал на банковата система е 14.1 млрд. лв., а съотношението на базовия капитал от първи ред към полугодието се покачва до 19.36% при 17.88% към март. Това се дължи главно на капитализиране на одитираните печалби за 2018 г. в повечето банки.