Шестото поредно издание на нашумялото велоприключение "Дунав ултра" ще премине през Русе този уикенд. Колоездачното предизвикателство, което популяризира Дунавския регион и по-специално населените места в Северна България по поречието на реката до Черно море, започва в 8 часа в петък във Видин. Още същия ден късно вечерта най-бързите участници ще наближат района на Русе, а най-голямата група се очаква около обед в неделя. Във велопохода се впускат 100 ентусиасти от четири държави - България, Румъния, Германия и Холандия. 
В Русе всички колоездачи трябва да преминат през две специално избрани контролни точки - Басарбовския манастир и площад "Свобода". Това са две от най-интересните 10 забележителности, посветени на тазгодишното издание на 680-километровото пътешествие с велосипеди покрай река Дунав, на които участниците ще си направят снимки. 
А иначе колоездачите ще преминат в района на над 110 населени места по поречието на Дунав, като маршрутът предлага две възможности за преминаване - класическо и туристическо. 
Това не е състезание, а персонално предизвикателство за всеки участник. По време на прехода всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за преминаване, собствено темпо и съответно скорост, каза основателят на "Дунав ултра" Борис Бегъмов. 
Тази година мотото на приключението е "Виа Понтика"  - географска област, където крайната точка на маршрута "Дунав Ултра" пресича античния черноморски път Виа Понтика и въздушния път на прелетните птици със същото наименование.