Записаните до този момент в училищата в град Русе първокласници са с 442 по-малко от родените през 2012 година бебета в града. Това сочат справката от ЕСГРАОН и данните за първолаците, които вече са се регистрирали в 17-те основни и средни училища в Русе, обясни вчера на пресконференция началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. 
В русенската община за първи път ще тръгнат на училище 1034 деца, за областта общата бройка е 1395. Най-драстична е ситуацията в областния център. Ако и до 16 септември не се запишат още първокласници, печалната статистика ще отброи с 21 първолашки паралелки по-малко от очакваното според данните на градските регистри.  

Безрадостната картина става още по-мрачна, когато се погледнат данните за конкретни русенски училища. За първи път в историята си едно от добрите школа в един от скъпите квартали на града - „Братя Миладинови“, е записало за новата учебна година едва... 11 дечица!  Това е при положение, че по постоянен адрес седемгодишните в района са 59.
В „Йордан Йовков“ от живеещите наоколо 99 деца записаните са едва 47, в „Олимпи Панов“ /което донеотдавна беше гимназия/ положението е още по-плачевно - от 117 регистрирани по постоянен адрес 7-годишни в първи клас ще тръгнат горе-долу една трета: само 46! Във „Васил Априлов“ за първи път ще прекрачат школския праг 35 русенчета, макар че постоянно в квартала би трябвало да живеят 59. 
Най-показателна е пропорцията между очаквани и записани първолаци в училищата „Никола Обретенов“ и „Алеко Константинов“, за които се смята, че като правило „прибират“ ромчетата от двата крайни русенски квартала „Чародейка“ и „Дружба“. В „Обретенов“ от 149 водещи се по книга хлапета в първи клас ще тръгнат 53 момиченца и момченца. В „Алеко Константинов“ съотношението е още по-трагично: близо четири пети от хлапетата ги няма, тъй като от 106 са записани 24 деца.   
Няма ги вече и циганчетата - една голяма част от тях са заминали заедно с родителите си в Западна Европа, където възрастните намират работа или ползват социални привилегии, коментира Росица Георгиева. Тенденцията, която се очертава, наистина е далече от оптимизма - ако сега за 7 години децата са намалели с 400, то колко ли от тях ще останат след още 7 години и какъв прием в гимназиите ще се прави тогава? - пита се началникът на РУО.