Британският премиер Борис Джонсън загуби решаващия парламентарен вот за своята стратегия за Брекзит, след като членове на неговата собствена Консервативна партия гласуваха срещу него, което отвори пътя за възможни предсрочни избори.

Камарата на общините гласува с 328 срещу 301, за да позволи на депутатите да гласуват отново в сряда за законопроект, който може да принуди Джонсън да поиска тримесечно отлагане на Брекзит от Европейския съюз, ако не успее да постигне споразумение с Брюксел до 19 октомври.

Британският парламент гласува в подкрепа на предложение, внесено от тори-отцепникът Оливър Летуин, за да поеме дневния ред в Камарата на общините.

По време на дебата Летуин говори пренебрежително за стратегията на „Даунинг стрийт“ да заплашва Европейския съюз, че няма да има сделка, ако не приемат компромис за ирландския бекстоп.

Летуин каза: „Вместо заплаха за ЕС, заплахата е за нашата страна. Той е като някой, който стои от едната страна на каньона и вика на някой от другата страна на каньона, че ако не направят това, което той иска, ще се хвърли в пропастта… И ще вземе останалите нас с него… това не е надеждна стратегия за преговори.”

Лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог каза обаче, че действието, което се обсъжда, е „конституционно неправомерно“.

Рийс-Мог каза: „Премиерът заяви, че това правителство е абсолютно ангажирано да напусне Европейския съюз до 31 октомври. Референдумът беше най-големият демократичен мандат в историята на нацията. Това беше исторически вот. Но вместо да подкрепим министър-председателя и да му дадем най-добрия шанс да получи най-добрата сделка, ние обсъждаме предложение, което се стреми да подкопае ролята на парламента. Тогава той беше предизвикан от опонент, който го попита защо е гласувал против сделката за оттегляне на Тереза Мей.

Рийс-Мог отговори: „Сделката (която тя договаряше) е ужасна и затова премиерът подготвя по-добра“.

Джереми Корбин заяви, че Брекзит без сделка ще “съкрати производствената индустрия”, ще заплаши Споразумението от Разпети петък в Северна Ирландия и ще внесе “хаос” в пристанищата и летищата на Великобритания. Той каза, че икономиката на Великобритания вече е “крехка” и “сега не е моментът да се играе на руска рулетка с британската икономика.”

Но Бил Кеш, консервативен депутат и дългосрочен евроскептик, каза: “Трябва да ни бъде позволено да управляваме себе си. Ние не управляваме себе си и ако останем в този Европейски съюз, никога няма да можем да го направим.”

По-рано през деня депутатът от Консервативната партия, Филип Лий, премина към либералните демократи в средата на речта на Джонсън. Това означава, че торите вече нямат мнозинство в парламента, дори и с подкрепата на демократите.

21 депутати от консерваторите застанаха срещу британския премиер Борис Джонсън, гласувайки срещу правителството на вота за Брекзит и сега са изправени пред възможно изключване от партията, пише АФП.

21-мата включват бившия финансов министър Филип Хамънд, внукът на Уинстън Чърчил Никълъс Соумс и депутатът с най-дълъг стаж Кенет Кларк.

Британското правителство обяви още 2 милиарда паунда (2,2 милиарда евро, 2,4 милиарда долара) финансиране за справяне с Брекзит, минути след като претърпя поражение заради стратегията си за напускане на Европейския съюз.

Министърът на финансите Саджид Джавид ще информира депутатите в сряда, че новите пари ще бъдат изразходвани през годината след като Великобритания напусне ЕС за проекти като гранична охрана и пристанищна инфраструктура, се казва в изявление на правителството.

След вота британският премиер заяви, че ще внесе предложение в парламента за свикване на предсрочни избори.

Гласуването ще даде парламентарно време в сряда на депутатите за обсъждане и гласуване на законопроект, който да принуди Джонсън да забави Брекзит с три месеца, ако не успее да постигне споразумение с лидерите на ЕС до 19 октомври.