В острото си обръщение към депутатите президентът Радев заяви, че или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото.

Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, особено в малките населени места, изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона. Това каза президентът Румен Радев в обръщение от парламентарната трибуна в началото на осмата сесия на 44-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на обръщението си, президентът заяви, че се очертава тежка и натоварена парламентарна сесия, предстои приемането на редица закони, най-важният от които е държавният бюджет, ще има и местни избори. В страната се натрупаха и проблеми, чието решаване изисква да се взрем в по-далечен хоризонт.

България продължава да губи най-ценното си богатство – хората, голяма част от гражданите се отчуждават от собствената си държава. Прозрачност отчетност и отговорност, основни фактори на управлението – чезнат. Няма развитие сигурност и просперитет, а има бедност и корупция, отбеляза президентът. Нужна е промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни. Необходима ни е силна държава, добави Радев.

Очакванията ми са за ускорен дебат по важните въпроси. Не може да има ефективно управление на държавата, ако няма пълноценен парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Българското правителство е едно от малките, което не следва управленска програма, която да е получила одобрението на парламента след публичен дебат. Ако наред със състава на МС, премиерът предлага за одобрение в НС и своята управленска програма, това би било добре, заяви Радев.

Според президента има необходимост от разпоредба, която да задължава премиерът да се явява поне веднъж в месеца в парламента за отговори на общи въпроси по политиката на правителството. Отказът от блицконтрол бе отстъпление от демократичните принципи и неговото възстановяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма, убеден е президентът.

Парламентът да пресече порочните практики на безконтролно харчене на изкуствено създаван излишък, призова Радев.

Все повече закони се изменят кардинално, избягвайки общественото обсъждане и оценката за въздействие. Това внася непредвидимост в законодателния процес и елиминира гражданското участие. Очакванията към парламента са за повече прозрачност и предвидимост, добави президентът.

Не само, че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване при ясни гаранции за неприкосновеност, но трябва да вървим и по-нататък – за обмисляне на конституционни промени, които да дадат възможност на българи, придобили двойно гражданство в ЕС, а защо не и в САЩ, и Канада, да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент. Все повече наши сънародници са зад граница. Важно е не само да не късат духовната връзка с родината, а тези хора трябва да бъдат съпричастни с нашия обществено-политически живот, допълни президентът.

Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност изискват законодателните и контролни функции на НС да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона, гарантиране на физическата сигурност на гражданите, неприкосновеността на тяхната собственост и възмездие за престъпилите законите. Много мерки трябва да се приемат за справяне с бедността и демографската криза, както и завишаване на конкурентоспособността на българската икономика, заяви още Радев.

Образованието е абсолютен национален приоритет. То трябва да бъде подкрепено с по-решителни законови и финансови мерки, ако искаме да просперираме като нация, каза президентът. Трябва да създадем условия за ускорен икономически растеж, много над сегашния, за да започнем да догонваме откъсналите се напред източноевропейски държави. Трябва да преодолеем драматичния срив в преките чуждестранни инвестиции, това няма да стане с целенасочен лов на един-двама стратегически инвеститори, а със справедлива, нормативна среда, борба с корупцията, добре координирана външна политика, с цели подчинени на националния интерес.

България трябва да се превърне в нормална европейска държава с активно гражданско общество и прозрачни и отчетни отговорни институции, които да работят активно в интерес на гражданите. Иначе няма да имаме сигурност, европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги, посочи президентът.

Той призова още сега да се концентрират усилията към важни за бъдещето на страната решения, ако това не се случи или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото. Българите очакват вашите отговорни действия, каза още Радев.