След публикация в "Утро", в която разказахме за тревожното състояние на достолепната сграда на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак", от общината веднага проявили загриженост. Както "Утро" писа, носещи колони са сериозно пропукани и предизвикват конструктивни изменения в сградата, а пробойните в покрива допълнително създават тревоги и невъзможност основни помещения да се използват за учебния процес. Проблем тревожи директорктата Мариана Гъркова и нейните колеги и във вътрешния двор, където една от допълнителните сгради също се е напукала и заплашва живота на учениците и учителите. 
Лично кметът Пламен Стоилов веднага се обадил на директорката и разпоредил специалисти да извършат оглед на състоянието на ПГДВА. Обследването на инж.Любомир Георгиев установило обаче не два, а цели четири конструктивни проблема. Оттук нататък предстои да бъде направено цялостно детайлно заснемане на проблемните места и да се набележат мерките, които ще бъдат предприети. От общината са уверили, че те ще поемат разходите по изготвянето на заснемането. 
Впрочем, вчера във вътрешния двор на гимназията специалисти от ВиК направиха друго обследване - на водопроводната система в двора. Видеокамерата установила откъде идва проблемът, заради който почвата в двора се наводнява постоянно и това предизвиква страховитите пукнатини по съседната сграда. Очевидно има спукана тръба, посочиха спецовете и отбелязаха мястото със син спрей, където трябва да се отстрани повредата. 
ВиК техниците изгребаха множество кофи рядка кал от шахтата и посъветваха района на аварията да се загради и учениците да нямат достъп до него. 
Ще заградим, разбира се, а оградното пано ще използваме за рисунки на нашите ученици, каза директорката Мариана Гъркова. Тя се чувства обнадеждена - още повече от уверението на кмета Стоилов и изпратените от него специалисти, че те ще заявят необходимостта от ремонт на ПГДВА още тази есен, за да бъде включено това в бюджета за следващата година. Затова сега правим само някои крайно наложителни изкърпвания и подмени по покрива, защото за догодина ни е обещано целият покрив да бъде подменен с нови керемиди, каза Гъркова.