Първото голямо дело за уреден мач от испанската Ла Лига започна днес във Валенсия, като сред обвиняемите се халфът на Пари Сен Жермен Андер Ерера и бившият селекционер на Япония Хавиер Агире. Мачът, който се разследва, е победата на Реал Сарагоса над Леванте с 2:1 в последния кръг на сезона 2010/11, която носи на Сарагоса оставане в елита.

Общо 42 футболисти, треньори и ръководители са сред обвиняемите, като се очаква делото да продължи до края на месеца. Успехът на Сарагоса от 21 май 2011-та година буди подозрение сред антикорупционните органи, след като се установяват нерегламентирани плащания. Според обвинението ръководството на Сарагоса е превели 965 хиляди евро по сметките на някои от своите играчи и треньори, които в последствие са използвали средствата, за да подкупят играчите на Леванте и те да загубят мача умишлено.

Първоначалното разследване е прекратено от съдия преди две години, но след жалба на държавната прокуратура, Ла Лига и Депортиво Ла Коруня, случаят отново е отворен за разглеждане. Именно Депортиво изпада от елита на Испания за сметка на Сарагоса след този мач.

Сред обвиняемите е и бившият капитан на Атлетико Мадрид Габи Фернандес, който вкарва двата гола за ценния успех на Сарагоса в мача с Леванте.