Русе се нареди на пето място по ХИВ позитивни в страната, след като за първите шест месеца на годината Националната референтна лаборатория по заразни болести /НРЛЗБ/ потвърди заболяването на шестима души от града на възраст до 30 години - две жени и четирима мъже. Преди нас в черния списък са София с 64 серопозитивни, Пловдив с 15, Варна и Пазарджик с по 9, сочи още официална информация от Министерството на здравеопазването.
Резкият скок на инфектираните показва, че средно на месец в русенски лаборатории са откривани по двама серопозитивни, тъй като изследванията са направени от март до края на юни. 
За двама от тях - младежи на 18 и 23 години,  "Утро" писа в началото на юли. Момчето е ученик и живее с родителите си в Русия.
В края на март вдигнало висока температура, която дълго не спаднала, започнало да се оплаква от постоянна умора, нощем се събуждало обляно в пот и започнало необяснимо да отслабва. След като се появил упорит лилав обрив, родителите му го довели в Русе и причината за състоянието му била открита при лабораторно изследване.
Вторият случай е от края на април, когато на тест се подложил 23-годишен русенец с хомосексуална ориентация, който работел в Холандия и получил същите симптоми.
Всички заразени, за които се знае само че са хванали болестта в чужбина, се лекуват в домашни условия и специализирани клиники у нас.
С тези шест нови случая болните от СПИН в Русе през последните 30 години стават 20 човека, като битката с имунната недостатъчност е загубена само от един от тях.