Една от русенските исторически емблеми се оказва вплетена в сюжетите на една от най-успешните американски филмови поредици с милиони фенове по света - "Игра на тронове". Кулата на средновековната крепост в Червен се появява за шест секунди в един от кадрите в края на 10 епизод от пети сезон на поредицата на НВО. 
"Отбранителното съоръжение е част от пейзажа на източния град Мийрийн и се вижда при срещата на Тирион Ланистър с Варис (S05E10 0:34:17). Външният вид на Червенската кула е променен единствено с добавянето на засводен прозорец на южното й лице и "премахването" на едно от гнездата за дървени греди от същата страна. Основа за образа на робовладелческия град Мийрийн в поредицата "Игра на тронове" са хърватските градове Сплит и Клис, последният от които е известен със средновековната си крепост". 
Това написа на своята страница във Фейсбук директорът на русенския Регионален исторически музей проф.Николай Ненов. 
Всъщност, Червенската кула е била забелязана от нашия колега Искрен Великов, той е историк и специалист по визуална антропология, вероятно затова има набито око, обясни за "Утро" Николай Ненов. Освен това Великов бил и един от заклетите почитатели на "Игра на тронове". Затова не е чудно, че именно той е установил присъствието на добре познатата на всички българи бойница от Червенската крепост. Личи си, че това е нашата кула - категорично доказателство за това е една цепнатина в зида в южна посока, добави Ненов. 
По всичко личи, че изображението на кулата в живописното русенско село на меандрите на Черни Лом е включено във филма като дигитална заемка, каза музейният директор.  
Така или иначе, не може да не оценим факта, че в хитовата поредица "Игра на тронове", която е едно от явленията в поп-културата за второто десетилетие на ХХI век, присъства и образ и от културното наследство на Русенския регион, заключи проф.Ненов.