Пенчо Милков е юрист, доктор по право, народен представител, член на парламентарната правна комисия и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, секретар на парламентарната група на БСП. Бил е общински съветник от 2011 до избирането му за депутат през март 2017 г. Женен е и има три деца. На 21 август той бе представен официално като кандидат на кмет за коалиция „Обичаме Русе“.

- Г-н Милков, в битката за Русе вие очаквахте сблъсък с титуляра с кмета Пламен Стоилов, като в тази насока беше и подготовката ви за предстоящата кампания. Сега обаче след сътресенията в ГЕРБ и неговото оттегляне от надпреварата срещу кого ще насочите критиките си?
- Кампанията и моето говорене няма да е изградена върху критики. Критиките са в умовете на хората. 
Няма нужда да изказвам това, което те виждат
Наистина очаквах да се изправя срещу Пламен Стоилов. Бях готов за това. Изненадващо за мен той няма да бъде титулярът. Но това няма да промени нещата, които ще говорим. Ще говорим за едно възможно по-добро бъдеще. Това е едно бъдеще, за което мечтаем от години с приятели и с всички русенци, с които говоря.  
Не се фиксирам върху това, кой е опонентът. ГЕРБ в Русе олицетворява принципи, които ги има в страната. В момента това е порочен модел, който съществува покрай еврофондовете и пречи да се реализират възможностите на града. Средствата, които се даваха на Русе предните години, не бяха с цел някой да забогатее и да се печелят поръчки, а да се повиши стандартът на живот на гражданите. В Русе, най-знаковия град на България,  средната заплата е с повече от 200 лева по-ниска от средната за страната. Това води до обезлюдяването на града и е нетърпим процес. Това е заради пропуснати възможности и модел на управление който се характеризира с липса на доверие, прозрачност, натиск срещу политическия опонент и до това, че хората се страхуват открито да заявят позицията. Срещу това ще се боря! Аз не се страхувам да заявя позиция!
- Но избирате по-печелившия стил на поведение да сте в позицията не на критикуващ, а на предлагащ, така ли?
- Да и определям тази позиция като печеливша не само в кампанията. Това е необходимо в управлението, независимо кой ще спечели изборите. Искам и ще наложа такъв тип отношения и в кампанията, а и след това, че ще потърся специалистите на Русе без значение какви позиции са заемали и за кого са гласували. В Русе имаме уникални специалисти в много области и трябва да ги съберем.
Имам идеи, но не се считам за самодостатъчен
Съзнавам, че ако не ползваме ресурса, с който разполагаме  в Русе, ако не протегнем ръка, това означава, че се отказваме от собствения си потенциал. Дълго време това беше така.
За мен е обидно, че градове, които са били след нас и като население, и престиж, в момента са сочени от русенци за пример. Примерът ще бъдем ние! Кметът на Русе трябва да е със стратегическа визия и да въвежда в Русе нови технологии и процеси, да съвмести всичко хубаво от страната, но да отправи поглед и навън, защото предизвикателствата в Русе няма как да се решат от една администрация, която тича след проблемите. Кметът трябва да мисли за идеи, освен за ежедневните проблеми. Те се решават от администрацията. Кметът трябва да е и визионер, да води и да въодушевява. Личността му трябва да е свързана с града, да е набрала достатъчно енергия и познания и да е показала в опита си, че може да работи с различни хора и не е конфликтен. Имам енергията и знам как трябва да стане! 
- Казвате, че ако спечелите изборите и управлявате Русе, ще потърсите специалисти, независимо какви позиции са заемали и за кого са гласували. А какво ще се случи с действащата администрация?
- От работата си като адвокат познавам служителите. Познавам лицата им преди да стана общински съветник, а като съветник пет години съм бил с тези хора, те са ми скъпи. В никакъв случай няма да правя чистка. 
Напротив, считам, че хубавите неща, постиженията, реализираните проекти, са резултат от работата на администрацията
Има и хора, които трябва да бъдат мотивирани, да им бъдат зададени задачи, определени насоки на работа, където не се справят добре. Ще дам възможност на всеки един да постигнем заедно реализацията на идеите ни за Русе. Ако служителят работи професионално и енергично, няма да има никакъв проблем. Никога в живота си не съм нагрубил човек без причина. 
- Какво ви мотивира да се хвърлите в кметската надпревара?
- Решението ми е обмислено. То се породи още като бях общински съветник и се изграждаше дълго в мен. Два пъти съм отказвал да бъда в листата за народен представител. Включването ми в Народното събрание беше елемент от една вълна за навлизане в политиката на млади хора с нови идеи, ентусиазъм и морал. Но Русе е градът, който обичам и винаги погледът ми е бил към него. Решението ми се оформи, още докато стоях на банката в общинския съвет, докато бях съветникът с най-много актуални въпроси, докато обикалях всички квартали и си казвах: "Бих направил това различно". 
Взех го окончателно в края на миналата година.
Решението не е наложено, то е мотивирано
Продължих с работата си на народен представител, но и започнах подготовка за кампанията. Сформирах екип, с който анализирахме програмите и проектите, защото очаквах сблъсък с кмета Пламен Стоилов и исках да бъда не по-малко запознат от него с всяка програма, проект и изхарчен лев. 
Обществената работа днес е съвременна форма на четничество, пътуване из страната и поемане на отговорност.
- Страхувате ли се от нещо в тази кампания? Готов ли сте за удари и в кампанията, а и след това, ако русенци ви изберат за кмет?
- След като взех решението, първите думи, които казах, бяха: 
Знам срещу какво се изправям
Това са думи, които олицетворяват опасността да се изправиш открито срещу този октопод, който е легнал не само над Русе, но и над цялата страна. Наясно съм с трудностите, запознат съм с проблемите на града и какви трудности ще срещнем при тяхното решаване. Но съм убеден, че ако сме заедно ще се справим.
- Как посрещнаха вашите близки кандидатурата ви? 
- Семейството ми ме поддържа, оценявайки всички загуби, които ще понесем в личен план, оценявайки, че любимият човек ще бъде атакуван, оплюван, оценявайки времето, което ще загубим и което вече губим, защото часове наред аз се подготвям, чета и се срещам с хора. Но моето семейство е такова и ме е приело такъв, какъвто съм. Близките ми знаят, че искам да поема отговорност за общността, в която живея и в която виждам несправедливости. Уважение заслужават онези, които не затварят прозорците, когато четата минава, а излизат, дори това да е опасно за семейството. 
- Коя е първата задача, която си поставяте, ако седнете на кметския пост?
- Чистотата на въздуха и на града като цяло. Също така и подобряването на микроградската среда. 
Ще направя мрежи с предоставени ресурси
- финансови, материални инструменти, които веднага в кварталите да подобрят градската среда. В световен план видимо мрежовите структури винаги побеждават йерархичните. Не е правилно да се управлява след като има проблем. Трябва да се управлява преди да е подадена жалбата. Чистотата, сигурността и микроградската среда ще са ми приоритет. Направени са големи проекти, сега трябва да ги довършим качествено и да се съсредоточим върху подобряването на междублоковите пространства, на тротоарите, на трафика и на всички елементи на градската среда, които подобряват качеството на живот на всеки човек. А когато има проблем в определен квартал, да се решава веднага. 
- Кой ще бъде основният ви коз пред опонентите и трудна ли ще бъде изборната победа?
- Основният коз е, че съм подготвен професионално и личностно, 
мотивиран съм и съм готов да дам шанс на хора, без значение от коя политическа сила са и на граждани
Победата ще бъде много трудна, но е постижима. Усещам я като възможна, в мислите ми тя е реална и аз разсъждавам за дните след това. 
- Какъв ще бъде различният подход при управлението, ако русенци ви гласуват доверие?
- Градът може да изглежда по много по-различен начин, защото има ресурси. На първо място ресурсът на града са хората. Това е най-голямото богатство. В момента в Русе има много малко хора и това всеки може да го види. Русе трябва да е проактивен, а русенската управа трябва да е активна към привличането на гражданите, но и също към задържането им. Това ще е и нашата цел. Недопустимо е децата, които ще бъдат 1 клас, да са 1003, след като през 2012 в родилното са били 1450. 
Загубили сме 400 деца със семействата им и това трябва да ни накара да се замислим
Това са предизвикателства, пред които се изправяме, и в кампанията ще се опитваме да обясним на хората, че единно, компетентно, прозрачно и почтено управление може да промени нещата и отново да възроди града. 
Имам ясна представа за един различен Русе, възможен, но изискващ да действаме заедно. И тя е Русе да е отново един от най-зелените и чисти градове, привлекателен, модерен развоен център, дигитализиран. Да е достъпен, красив, сигурен и спокоен, да е културен и духовен център на България. 
- Какво е вашето послание към избирателите?
- Избираме личност! Няма го кмета, който е управлявал до момента. Трябва да се озърнем, да помислим, да попитаме приятелите си и да изберем личност, която има достатъчно енергия, мотивация, професионални знания, за да ръководи града. Кметският пост не трябва да е самоцел за тази личност. Искам да наложим едно спокойно управление и хората да се гордеят със своя  град.
Хората, които имат енергия и знания, трябва да участват. Затова протягам ръка към всеки, който усеща сила в себе си да участва в това движение за промяна и да не се задоволява с това да пише във Фейсбук.
Хората ще бъдат чувани по общественозначимите теми
Заедно ще ги приоритезираме, ще насочим публичния ресурс към решаването на проблеми, които обществото дефинира. 
- Ако хората ви изберат за кмет, ще могат ли да продължат да се срещат с вас очи в очи, както досега? 
- Да, разбира се! Ще остана достъпен, защото кметът е силен, когато има подкрепата на хората. Той трябва да усеща нуждите им. Ще се наложи бърз и отворен към всички ритъм на работа. 
- Оптимист ли сте, че един кмет от друга партия, ще може да работи нормално и добре с управляващата коалиция?
- Не вярвам кметът на Русе, разполагащ с цялото доверие и енергия на русенци, да се обърне към властта и да получи отговор "не". 
Не ми се вярва, че министър-председателят би се отнесъл неуважително към волята на русенци, която аз просто съм отишъл да преведа
Трябва да имаме гордо вдигнати глави, да знаем, че може да говорим с всеки един човек, с всяка една власт, защото поставяме проблемите на уникален град с уникални хора. Така че съм оптимист и не мисля, че ще е пречка. 
- Планирате ли вече как ще стартирате кампанията и на какво мото ще заложите?
- Мотото е "Обичаме Русе"! Ако всеки си го повтори няколко пъти наум, ще осъзнае, че тези думи развиват невероятна енергия за действия в него. Заедно трябва да направим промените. В кампанията ще се срещаме с много, много хора, ще се опитам да погледна всеки в очите и да ме чуе. Ежедневно ще имаме във всеки квартал и в селата мероприятия. Кампанията ни ще е светла и добра! Няма да има лични нападки, обиди, епитети. Трябва да се мисли и живее по начин, който обединява хората.