Изграждането на три паркинга със 100 места и две улици за линейки, както и цялостно обновление и облагородяване на парка пред здравното заведения предвижда Университетска болница "Медика", съобщи ръководството начело с управителя д-р Кирил Панайотов.
Това ще бъде от полза не само за пациентите и медиците, а и за хората от квартал "Здравец Изток".
В момента върви проектирането на паркингите. Два от тях ще бъдат собственост на "Медика", а третият ще бъде дарен на общината, но при определени условия за ползване и от здравното заведение.
Новите обслужващи улици ще бъдат до входа на болницата към ул."Рига" и към бл."Енергетик". По тях ще се движат само линейки и така медиците ще могат да реагират по най-бързия начин, без да се натоварва допълнително трафикът в района.
Преустройството на парка към бар "Елит" включва нови алеи, беседки, пейки, кошчета за смет, отстраняване на опасни стари дървета и засаждане на нови.
Тези два проекта също ще останат за ползване от общината.
Изпълнението на цялата програма ще продължи до 2021 година и ще струва 960 000 лева, които ще бъдат дадени изцяло от "Медика", каза д-р Панайотов.
Районът, в който се намира болницата, е натоварен, наоколо има пазар, магазини, заведения и зоната практически се е превърнала в своеобразен център на "Здравец Изток", затова не можем да останем безучастни как се чувстват нашите съкварталци и пациенти, допълни административният директор на УМБАЛ "Медика Русе" Алис Муртезова.
До края на годината ще приключи строежът на петия етаж на болницата, на който ще се разширят отделенията по вътрешни болести и гастроентерология, клинична кардиология, неврология и неврохирургия, в които вече са привлечени светилата в пластичната хирургия и ортопедията проф.Огнян Хаджийски и проф.Стефан Станчев, известният неврохирург доц.Славомир Кондов и инвазивният кардиолог д-р Надя Панчева.