Има ли проблеми с въздуха в Русе? Въпреки редовните оплаквания, особено от източните квартали, че понякога нощем не може да се диша от задушливи миризми, техниката на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ не открива причини за подобно нещо. 

Вчера бяха оповестени резултатите от проверката на въздуха в Русе на 22 юли и на 26 август. В понеделник сутринта около 7 часа, когато в инспекцията са получени сигнали за зловония, са взети проби с представения преди година от министър Нено Димов специализиран апарат за улавяне на интензивно миришещи вещеста „OdorPrep“. Контейнерите са пратени за изследване в италианска лаборатория, а анализът там показал, че миризма не може да се открие. Причината - дори и да има такава, тя е с ниска концентрация - под 25 единици, и попада под прага на засичане според приетия европейски стандарт.
 Пробите от 10.30 часа на 22 юли, макар тогава оплаквания за неприятни миризми не са получавани и са взети за чисто контролно изследване, обаче показали, че има открита миризма. Тя е изчислена на 34 единици на кубичен метър, като приетата скала за интензитет е между 26 и 45 единици.
Резултатите от изследванията обаче реално не водят до нищо и не дават основа да се предприемат други мерки или анализи. Дори и установените през юли миризми, които се водят интензивни, не могат да бъдат по-задълбочено изследвани, нито да се установи всъщност какви вещества съдържат, дали са опасни, какъв е вероятният им източник или на какво се дължат.
Няма норми по отношение на този вид изследване. Проверката има за цел да обективизира има или няма миризма и колко интензивна е тя, обясни за „Утро“ експертът по връзки с обществеността в РИОСВ Рени Петрова.
Това поставя под съмнение доколко полезна и смислена е всъщност самата проверка, предвид факта, че не дава почти никакви отговори, нито варианти за полезни действия, а напротив - носи след себе си само въпроси. В същото време във Фейсбук отново се надига недоволство заради непрекъснатото усещане на тежки миризми във въздуха. По този повод на 14 септември от 10 часа се организира протест, който има намерение да блокира движението по Дунав мост с настояване за вземане на адекватни мерки по дългогодишния проблем.
Иначе, от екоинспекцията обясниха, че продължават дежурните оплаквания за лоши миризи във въздуха, като най-често те са по 2-3 на ден и нерядко се подавали от едни и същи хора, които посочвали едни и същи данни. Покрай оповестяването на протеста „Русе иска да диша“ оплакванията започнали да зачестяват. През предходната седмица е имало дни, в които са достигали до 20. Затова от РИОСВ съобщават, че ще продължават да използват апарата „OdorPrep“, който ще е на тяхно разположение до ноември и ще извършат още няколко пробонабирания. Регулярно и след сигнали се извършвали и обходи по местата, където гражданите се оплаквали от неприятни миризми, но засега нарушения не били открити. 
Неясно остава положението с оцветените води на Русенски Лом в района на Западна промишлена зона, където два дни екоинспекторите извършваха проверки. От реката засега не са взети проби, тъй като според специалистите е необходимо водите да се изследват, когато текат в наситени цветове, а такива досега не са засичани на място от контрольорите. При обхода на площадките на „Дунавска конприна“ и „Тих труд“ не са открити нито нарушители, нито евентуални производства, които водят след себе си багрене.