Истината е с нас, но силата и властта не е с нас - така изпълнителният директор на свинекомплекс "Голямо Враново" Вихрен Димитров описа в национален тв ефир мнението на фирмата за ситуацията около останалите в боксовете за отглеждане около 18 000 прасета. По думите му те са здрави, но въпреки това има заповед да бъдат унищожени, както вече се е случило с другите около 13 000 животни.
Ние пледираме, че диагнозата африканска чума по свинете е сбъркана, взети са над 1500 проби и всички са отрицателни. Направили сме искане пробите да се пратят в референтна лаборатория в Мадрид, заяви още Димитров.
Управата на комплекса, в който заразата бе установена на 26 юли, отправи апел към премиера Борисов да се намеси, за да спре избиването на животните, чието месо по думите на Вихрен Димитров може да се реализира на пазара, без да е заплаха за никого.
Комплексът плаща 100 000 лева ДДС на месец и 300 000 лева заплати, посочи Димитров и заяви убедеността си, че фирмата може да получи дерогация /изключение/ от предприетото срещу чумата масово евтаназиране по силата на европейска директива от 2002 година.
Поискала съм становище и от ЕК за всички действия, които прилагаме за ликвидиране на африканската чума по свинете и ограничаване на нейните щети. Взели сме становище от европейските власти и от научната общност и от ветеринарния орган, който на практика прилага мерките. Няма как да се направи изключение, това е европейска стратегия за борба с болестта, не българска, заяви в отговор земеделският министър Десислава Танева. 
Директивата от 2002 година дава възможност за дерогация при епизоотии, но не говорим за африканска чума, а при условия на отделна биосигурност и изолиране на производствени помещения и нива на достъп и биосигурност за неевтаназиране. Това е изключение, но ние сме убедени, че няма как да се приложи. Писахме писмо до ЕК по отношение на засегнатия свинекомплекс с питане дали това изключение би било приложимо и получихме отрицателно становище. Ние сме променяли мерките, но една държава не може да вземе самостоятелно решение по отношение на мерките, защото се касае за обща европейска стратегия за ЕС от 2015 г. Не сме ги измислили ние тези мерки. Те са най-тежки за всички епизоотии, защото това заболяване е единственото, което е влязло в ЕС и за което няма ваксина и лечение, допълни Танева.
На същото мнение е и Агенцията по безопасност на храните, откъдето в петък отказаха на ръководството на свинекомплекса останалите живи 18 000 прасета да бъдат помилвани. 
Евтаназирането е в ход от понеделник и до момента по хуманен начин са умъртвени още около 5000 прасета. С предишните 12 500 бройката на загробените животни вече е над 17 000 и на практика остават да бъдат умъртвени още около 13 000 прасета, уточни вчера за "Утро" директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.