Излезе от печат най-новото изследване, което са направили ученици под ръководството на преподаватели по история в две от гимназиите в Русе. Този път темата, която е избрана за разработване, е свързана с евреите, жители на Русе, които наравно с всички други етноси в космополитния град са участвали във войните, водени от България в края на 19 и първата половина на 20 век. 
От една страна, искахме да проучим и да запишем имената на русенски евреи, които са загинали по фронтовете на военните действия, от друга - да потвърдим отново тезата, че русенските евреи, както и като цяло еврейското население в България, винаги е било интегрирано в българското общество, обяснява Николай Чакъров, преподавател по история в Немското училище "Фридрих Шилер".
За никого не е изненада, че Чакъров и неговите ученици се залавят за такава сериозна тема - русенецът е известен с това, че 
винаги намира точния начин да провокира младите хора не само да си учат уроците 
и да четат учебника, за да получат добра оценка, но и да разгърнат изследователски дарби. Ученици на Чакъров направиха успешни разработки по интересни теми - сред тях са такива важни процеси и събития като хлорните обгазявания на Русе през 20 век и първите в страната граждански протести, немското присъствие в Русе преди и днес, паметниците на загиналите в името на България в Русенска област и много други. Хубаво е, че Николай Чакъров никога не спира само до изследванията на гимназистите. Задължително след това следва обработка и подреждане на събрания материал, после учениците подготвят презентации, а накрая събраният материал се подрежда в книга, която остава като ценно помагало и пособие. 
Точно по тази матрица е протекъл поредният успешен изследователски проект за 14-те деветокласници - този път това са 7 момичета и момчета от Дойче шуле и още 7 от друга емблематична русенска гимназия - СУ "Христо Ботев", които работят под ръководството на своята преподавателка по история Деница Великова. 
Работата започва през ноември миналата година 
и продължава до месец май 2019-а. Учениците за първи път се занимават с подобен род дейност. Като основа на нашите действия послужи паметникът на загиналите във войните русенски евреи, който се намира в центъра на града, в градинката на Американското пазарче, разказа Николай Чакъров. Издирваческият устрем обхванал дори и самата паметна плоча. Справките с военните архиви и с документите, които се пазят в русенския Държавен архив, показали, че паметникът е бил поставен през 1932 година, на 31 октомври. Това се е случило по време на празниците на Пети пехотен Дунавски полк, обясни Чакъров. "Архивните документи и публикации в местната преса оттогава сочат, че
при откриването на плочата са били изписани 37 имена, а сега има 38
Това ни озадачи в известна степен. При внимателно разглеждане установихме, че последното, 38-ото име, е дописано по-късно. Вероятно обаче това не е станало прекалено дълго време след откриването, защото и правописът е от онази епоха", добави историкът. 
Пред учениците от двете гимназии Чакъров и неговата колежка Деница Великова поставили задачата да проучат списъците на загиналите във войните от Военноисторическия архив, който се намира на сайта на държавна агенция "Архиви" и да съпоставят имената на описаните на русенския паметник с тези от националния регистър. Гимназистите били разпределени на отделни екипи, всеки от които имал грижата да издирва русенски евреи, загинали в различни войни, водени от България през посочения период. 
Така в резултат на внимателно и многократно оглеждане на документите, обсъждания, консултации, повторни огледи четиринадесетте младежи били готови със своя
списък на героите от войните, които носят древни семитски имена и фамилии
В него влизат 49 души. 24 от тях са родом от Русе, това е посочено в различни материали. Останалите 14 са били родени другаде, но са воювали в състава на русенски полкове - вероятно са се преселили в Русе или пък са били в града по работа в момента, в който е била обявявана мобилизация, и затова са в състава на русенски военни подразделения, обясни Николай Чакъров. За 11 загинали евреи няма данни откъде са - знае се само, че гибелта ги е застигнала като русенски военни. 
Учениците и техните ръководители установили, че 11 от загиналите са от Пети пехотен Дунавски полк, петима са от 45-и полк, четирима - от 49-и полк. 22 души са от други военни съединения, които не са свързани с Русе: четирима са от Втори Искърски полк, трима - от 31-ви Варненски полк, трима - от 33-и Свищовски полк, по двама - от 6-и Търновски, 7-и Преславски полк и от Пета допълваща дружина, по един - от 3-и Бдински, 44-и Тунджански, 70-и и 5-и артилерийски полк и един е воювал в състава на Планинската дивизия. За седем души не е намерена информация за полка, в който са воювали. 
Понякога младите изследователи и техните преподаватели се сблъсквали с откровени загадки, които нямало как да разрешат сами. Открихме името Йеуда в един от списъците в архива - то обаче не се засичаше с вече известните ни имена, разказа Николай Чакъров. Продължителните издирвания не дали никакъв резултат. Докато накрая се оказало, че всъщност "Йеуда" и "Леон" били едно и също. Е, тогава стана ясно, че този 
Йеуда от военния списък е... Леон Леонов
чието име вече е известно от другите описи, разказва преподавателят по история. Други "загадки" като това, че Шемуел и Самуил, както и Шеломо и Соломон са един и същи човек, или че "бен Езра" означава просто "син на Езра", също били разрешени с помощта на хора от русенското дружество "Шалом".  
Съдействие при работата си върху проекта младежите са получили и от русенския Военен клуб, като Евгени Алексиев им е оказал безценна помощ при изучаването на детайлите в списъците и съпоставката на военните подразделения, както и с цялостна информация за войните. 
Заедно със своите ръководители учениците достигат до извода, който формулират на страниците на новоизлязлата книга: "Русенските евреи участват във войните от 1885 г. и тези от първата половина на 20 век. Не само участват, но воюват наравно с другите, ранявани са, награжавани са, а някои от тях загиват на бойното поле. Днес не са открити документи, които свидетелстват за предателство, дезертьорство или отклонение от военните задължения, допуснати от български евреи офицери и войници. Факт, който говори еднозначно за техния патриотизъм". 
Такова проучване се прави за първи път в България, казва Николай Чакъров. 
Предстои официална презентация на книгата 
със заглавие "Русенските евреи и войните за национално обединение /1885-1945/", тя ще бъде направена след началото на новата учебна година. Ще я направим във Военния клуб, който е наш добър партньор по този, както и по други наши родолюбиви проекти, каза историкът. Преди това обаче книгата първо ще пропътува дългия път до страната Израел - прародината на онези русенски евреи, които са описани в изданието. Деница Великова тези дни заминава за Йерусалим, където ще участва в курс, свързан с историята на Холокоста и антисемитизма, който се организира от Мемориалния център за жертвите и героите на Холокоста "Яд Вашем". Преподавателката ще занесе дузина бройки от русенското издание, което е резултат от изследването на русенските гимназисти. Надяваме се нашата разработка да бъде оценена, каза Николай Чакъров.