Като се върнем пет години назад, ще си припомним колко неимоверно трудно беше в началото и колко усилия бяха нужни, за да могат днес тези наши деца да се радват, да имат свое мнение, да разговарят по свой начин с другите. С това въведение програмният директор на сдружение "Еквилибриум" Елена Петкова даде старт на вчерашната среща по повод 5-ата годишнина от деня, в който и последните младежи с увреждания напуснаха дома в Брестовица и бяха настанени в новите русенски социални центрове. 
За трудностите в процеса онези изоставени и забравени от всички деца да забравят ада, в който са живели, и да получат своята обич и грижа, разказаха Мария Йорданова от сдружение "Дете и пространство" и Пламена Стефанова от "Еквилибриум", управител на къща "Любов". 
Днес Румяна обича да се гримира и да разказва за летните ваканции на морето, 20-годишната Севда за първи път казва "мама" - и прегръща жената, която я е родила, а Боби преодолява многобройните си страхове и се учи да изказва желанията си на глас. 
Младежите, изведени от домовете за деца с умствена изостаналост през 2014 г., днес се радват на спокойствие и грижи. От 2015 г. "Дете и пространство" са доставчик на услугата в центъра "Вяра", където живеят 14 души, а "Еквилибриум" - в центровете "Надежда" /13 човека/ и "Любов" /12 души/.
В празника вчера участваха и много от питомците на центровете. За младежите и девойките от трите къщи най-вълнуващо беше посещението на Екомузея, където разгледаха косматия мамут и речните обитатели в Аквариума.