За нагло, греховно и дръзко посегателство, извършено в гробищния парк в Басарбово, сигнализира семейство Димитрови в редакцията на "Утро". Вчера сутринта те с учудване откриват гроба на майката на мъжа без плоча - изтръгната до основи и открадната. 
"Този паметник е там от 10 години. За последно ходихме на гроба през юни и вчера отидохме, за да почистим и да почетем паметта на нашия близък. На гроба обаче открихме останали само шишовете от плочата. Чудим се как са я изтръгнали, защото ако е с машина, щеше да е натрошено. Много сме афектирани, това е един обикновен паметник, а бордюрът отстрани стои. Плащаме си редовно таксите, а откриваме плочата открадната. Каква е гаранцията, че ако сложим нова, няма да я изтръгнат и отмъкнат отново", питат възмутените граждани. Те веднага са подали сигнал до полицията и до общината за грубото посегателство. 
"Ще се свържем с хората, ще реагираме и ще им помогнем. Ще им предоставим камък, за да се възстанови паметната плоча, като ние после ще я монтираме", каза шефът на общинско предприятие "Обреден дом" Михаил Павлов. Той посочи, че в гробищния парк в Басарбово няма камери, които да следят, за да се открие извършителят, но сигналът ще бъде препратен до полицията.