Непрестанните усещания за замърсен въздух, стелещите се тежки миризми най-вече във вечерните часове и бездействието на отговорните институции по дългогодишния екопроблем на града. Тези причини станаха повод за нова вълна недоволство и организиране на пореден протест във Фейсбук с искане за чист въздух под наслов "Русе иска да диша". Той ще се проведе на 14 септември от 10 часа, когато се очаква протестиращите да се съберат на паркинга пред Захарната.  

30 минути по-късно се планира потегляне към кръговото движение на Дунав мост, където преминаването да бъде блокирано. 
„Градът е на автопилот и отровите във въздуха са непоносими. Пред нас е зимата с респираторните заболявание и инхалаторите. Докога ще пълним болничните заведения?“, мотивират недоволството си организаторите на протеста и приканват гражданите, които ще ги подкрепят, да носят плакати, стикери, маски, тромби, свирки и знамена. 
В дежурните си месечни отчети от РИОСВ действително посочват, че получават регулярно сигнали за лоши миризми, най-често оприличавани на бакелит, но проверки на екоинспектори не потвърждавали оплакванията на гражданите. За това и масово сигналите минават в графата „неоснователни“.