Стотици любопитни и усмихнати русенци посрещнаха вчера митичния "Ориент експрес", който спря в Русе за около час, преди да продължи пътя си за Варна и за Истанбул. Луксозната легенда закъсня с 45 минути, но въпреки това множеството - най-голямото през последните години - я изчака търпеливо.
Голяма част от посрещачите бяха родители с деца, които до момента само са слушали за обвеяната с романтика композиция.
"Чакаме да видим влака, интересно ми е, друг път аз не съм идвала, сега идвам за пръв път. Винаги като филм съм гледала. Искаме да задоволим и моето любопитство, и на внука да го покажа, по-рано да го види той от мен, защото аз сравнително късно го виждам", сподели Мария Иванова.
"Много се вълнуваме, за първи път го виждаме. Знам, че от 22 години идва, но за първи път успяваме да дойдем да го видим. Не знам дали можем да влезем, просто сме в нетърпение, поне да се снимаме с влака", казва Жанета Катана.
91 пътници от четири континента са платили близо 8000 евро за еднопосочен билет. Тази година най-многобройни са американците, които са близо половината от пасажерите - 48 души. Има и пътници от Австралия, Япония, Индонезия, Финландия и дори един от бившите соцстрани - от Полша. За комфорта им се грижат над 40 души персонал, главно от Италия и Франция.
"Предлагаме класическа френска кухня, както и ястия от италианската. Имаме три менюта за трите ресторанта, всяко от които е различно, според предпочитанията. Усещането да пътуваш с този влак е все едно се връщаш назад в историята, всичко е автентично - обслужването, униформата, нищо не е променено през годините", казва главният барман Игнасио.
Вчера обедното меню в "Ориент експрес" включваше салата от зелен боб с каперси и балсамов оцет, филе от калкан и сос от шафран, задушени броколи с бадеми, а за десерт - лимонов крем с боровинки, поръсен с лешници и бадеми.
След Русе влакът има спирка във Варна, откъдето продължава до финалната си дестинация Истанбул.