Епохата на западното доминиране в света приключва в резултат на геополитическите промени. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на среща с посланиците на страната.

„Виждаме краят на западната хегемония в света. Обстоятелствата се променят“, каза той. Според него причината за това е, че нови страни са постигнали успехи. „Китай се издигна в първите редици, а Русия постигна голям успех в своята стратегия“.

Франция трябва да преосмисли и изгради новия отношения с Русия. „Ние се намираме в Европа. Ако не изградим нови отношения с Русия, тогава ще останем с напрежение, замразени конфликти и последиците от Студената война. Ние трябва дълбоко да преосмислим нашите отношения и да ги изградим наново. Всеки ден трябва да правим стъпки в тази посока“, категоричен е Макрон.

Френският президент също така заяви, че Русия е необходима на западния свят, за да се изгради нова архитектура на доверие и сигурност в Европа.

„Сътрудничеството с Русия е необходимо, за да построим нова архитектура на доверие и сигурност в Европа“, заяви стопанинът на Елисейския дворец. Според него отблъскването на Русия от Европа би било „огромна стратегическа грешка“.

Макрон добави, че министрите на външните работи и отбраната след няколко дни ще посетят Москва за преговори.