За жителите на най-големите русенски квартали - "Дружба", "Чародейка" и "Родина", най-после ще бъде осигурен по-добър обществен транспорт и обслужване, което досега липсваше и предизвикваше недоволството на хората. Това ще стане с новата транспортна схема на Русе, при която е направена много по-добра мрежа от тролейбусни и автобусни маршрути. Те достигат до части на града, където досега е липсвал обществен транспорт. Схемата вече е готова, като целта е с новите разписания и линии да се даде предвидимост и нова организация на пътническите превози, а
тролейбусите и автобусите да се допълват, вместо да си бъдат конкуренция, както е сега
Тя е разработена така, че да се избегне дублирането на линиите на тролейбусния и автобусния транспорт и да се осигури по-добра връзка между различните части на града. Очакванията са новата транспортна схема да привлече повече пътници в обществения транспорт, като запази и досегашните. 
Както е известно, досега липсваше връзка на кварталите "Дружба" и "Чародейка" с централната жп гара и кв. "Възраждане", като тя вече ще бъде осигурена с обиколни линии. Подобрени са и транспортните връзки на квартал "Родина", като жителите и на трите квартала ще имат и по-добра свързаност с болницата. Предложена е директна връзка от "Дружба" с централната градска част и източната промишлена зона.
Схемата обхваща напълно всички квартали и райони на града
ДЗС, Средна кула, Долапите, Касева чешма, както и до отдалечените обекти като магазините "Джъмбо" и "Метро", до Хиподрума. 
Ще има няколко тролейбусни линии повече, които ще се използват в отсечки, където има жици, но няма тролейбусен транспорт. Предвижда се линия от кв. "Дружба" до хотел "Рига", както и от КАТ до хотел "Рига" през ул. "Тулча". Ще има тролейбус, който ще свързва бул."Тутракан" с "Дружба" през "Тулча". Ще има линия от "Дружба" или "Чародейка" до района на жп и автогарата, а след това ще минава по "Липник", "Тулча", "Доростол" и "Плиска". 
Що се отнася до автобусите, те ще допълват тролейбусната мрежа, като ще покриват зони с по-малко население, които не са обслужени от тролеи.
Ще има и циркулиращи линии в няколко квартала
които ще дават възможност за пътувания по кратки отсечки. Ще има две обиколни линии, които да свързват "Дружба" и "Чародейка" с центъра, бул. "Липник", "Придунавски", болницата, като ще вървят по ул. "Солун", където изобщо няма транспорт. Ще се подсили районът на "Здравец" и ул. "Рига". Ще има линия от пазара частично до "Здравец" и промишлените райони, която ще се връща по "Доростол" и "Солун". 
Ще се промени връзката между "Мальовица" и централната част, за да се намали голямото обикаляне на сегашната линия 11. Ще има и две експресни линии от "Дружба" и "Чародейка" през бул. "България" до Индустриалния парк и промишлената зона на Мартен. Ще има линии от Средна кула и Долапите, както и до асфалтовата база и до гробищата в Басарбово. 
Що се отнася до маршрутите на автобусните линии до малките населени места,
те ще са с директна връзка от Автогара Изток до населеното място
като основното искане на кметовете на селата е да се запазят сегашните маршрути и спирки в града и до съответните населени места. 
Гражданите могат да разгледат предложенията по новата транспортна схема всеки работен ден от 14 до 16 часа в сградата на общината и ако имат възражения, да ги подадат. А кога точно тя ще влезе в сила, ще бъде обсъдено, но се очаква това да стане от 1 януари.