Три са русенските гимназии, които влизат в Топ 100 по резултати от втората матура на зрелостниците по предмет по избор. 
За втората задължителна матура всеки можеше да избира на какво да се яви - чужд език /най-предпочитан от русенци!/, география, биология, математика и т.н.    
В първия престижен списък Русе успя да включи 4 гимназии - Математическата, Английската, Европейското училище и Дойче шуле, като те се бяха наредили в средата на стотицата. На втората матура Дойче шуле отсъства от почетната национална стотица. Но пък резултатите на русенските ученици са по-добри от тези по литература. Оценката в класацията е средна за съответното училище, независимо от това кой на какъв изпит се е явявал.  
МГ "Баба Тонка" сега се нарежда на 20-о място - със среден успех 5.28. Английската е 36-а, показала средно 5.13. СУЕЕ също има много добър успех - 4.95, който го поставя на 67 позиция. Така русенското Европейско училище изпреварва прочутата столична Национална гимназия за древни езици и култура, макар и само с една стотна! Интересен факт е, че след трите русенски училища остава и друга именита гимназия, каквато е Националната Априловска в Габрово, а също и Първа частна английска в София. 
В първата десятка на класацията освен софийски училища има само три извънстолични - това са математическите гимназии в Бургас и Варна и средното училище в смолянското село Чепинци, където се оказа, че имат дяволски сърцата преподавателка по биология, благодарение на която селското школо се нарежда на трето място в страната! 
Предстои вестник "Дневник" да подреди и стоте най-най от зрелостния изпит по математика. Ще бъде любопитно къде се намира Русе - макар че точно тази учебна дисциплина е сред най-малко предпочитаните за втора матура от русенските абитуриенти. На този изпит се явиха 53 дванадесетокласници от МГ "Баба Тонка", по 7 от СУЕЕ и "В.Левски", 4 от Английската, по 3 от Дойче шуле, "Христо Ботев" и ПГ по икономика и по 1 от гимназиите по строителство, електротехника, селско стопанство и Глоджево. Иначе казано, 84 зрелостници са избрали математиката за втора матура - от общо 1453 завършващи 12 клас в областта това не е никак много.