Предпазител, който не бил изключен, и устно потвърждение, че токът ще бъде спрян централно, което не се оказало вярно, довели до обратен ток, образувал дълга блестяща светкавица, която с жужене преминала през тялото на главния енергетик на "Русенска корабостроителница Запад" АД и го покосила фатално на място. Така дежурната планова профилактика на 4 октомври 2015 година, която самият 51-годишен мъж ръководел и за която самият той провел инструктаж и разпределил участниците, сложила край на живота на Пламен Георгиев.
За смъртта на опитния професионалист обвинения получиха четирима души - тогавашният оперативен директор на Корабната Райко И., ръководителят на техническата поддръжка в завода Цоньо Ц., управителят на работеща в зоната на Корабната фирма Георги Д. и капитанът Неделчо Н.
Очакваше се вчера делото срещу тях да стартира, но лятната отпуска на един от адвокатите, която не му позволи да се яви в съда, стана причина то да се отложи. 
Впрочем казусът вече веднъж е бил прекратен, но впоследствие от прокуратурата размислили и го подновили. Причината - вдовицата на покойника завела друго дело и успяла да осъди завода за смъртта на съпруга си, като й било определено обезщетение от 70 000 лева. Още през 2017 година тя поиска компенсация от 150 000 лева, но магистратите посочиха, че трагедията е резултат от нарушения на основни правила за безопасност и самият Пламен, въпреки солидния си опит и квалификация, е допуснал груба небрежност. 
Впрочем на мястото на тежката злополука е имало екип от специалисти и по чудо никой от тях не е пострадал. Част от мненията са, че фаталният край е резултат от нелеп пропуск и безхаберие.