Инфаркт на миокарда наложил спешно лечение на 42-годишния Пламен Парушев в "Медика кор", където му бил поставен стент. Това били последствията след само десетина дни, прекарани в следствения арест за завършилия едва 5 клас ветовчанин, който на 24 юли бе задържан за постоянно с обвинение за убийство. Заради влошеното му здраве и тежките условия в ареста, които ще попречат на възстановяването му след интервенцията, Пламен и адвокатът му поискаха от съда ветовчанинът да бъде освободен с по-лека мярка.
7 пъти осъжданият мъж посегнал на своя съгражданин Илия Александров на 20 септември миналата година, когато напрежението между тях ескалирало заради закачки и грозни думи към жената на Пламен. Тогава той хванал дървен кол и пребил опонента си, а 58-годишният мъж издъхнал на 10 октомври. До 22 юли обаче не беше категорично ясно какво точно е причило смъртта на Илия и едва след като експертиза заключи, че побоят от страна на Пламен е бил фатален за живота на загиналия, прокуратурата тръгна по следите му и той бе задържан.
От епикризата след лечението на Пламен между 4 и 7 август в кардиологичната болница е видно, че 3 медицински лица са посочили, че той се изписва в стабилно състояние. Вече му е направен един контролен преглед и няма пречки за осъществяване на още прегледи, посочи прокуратурата и сметна, че ветовчанинът трябва да остане в ареста.
На другия полюс бяха твърденията на защитата, която контрира, че арестантските условия не са подходящи за него и ще попречат на възстановяването му. Отделно от разпити по делото ставало категорично ясно, че Пламен е посегнал тежко на своя съгражданин Илия в състояние на афект и въобще не е имал намерение да го убива. Затова адекватното обвинение срещу него било за нанасяне на средна телесна повреда.
"Всички полицаи и възрастни хора във Ветово ме познават и ме уважават. Няма защо да се укривам. 4 години и половина не съм извършвал престъпление. Работя като общ работник на частно, като ме повикат, без договор. Бих Илия, защото закачи жена ми, посегна й, и то с тежки думи. Той беше рецидивист, постоянно влизаше и излизаше от затвора. Само с него имах проблеми и го бих няколко пъти. Искам подписка", заяви пред съда Пламен. 
Думите му обаче не размекнаха състав на Русенския окръжен съд, който потвърди, че мястото му е в ареста и не го освободи, но мярката може да се обжалва.