Всичките около 600 ученици от Професионалната гимназия по икономика и управление "Елиас Канети" през цялата следваща учебна година няма да учат в сградата на своето училище в самия център на града. Там вече е започнал голям ремонт, който се очаква да продължи до началото на следващата учебна година. Затова младежите ще се наложи да делят кабинети и помещения със своите връстници от гимназията по електротехника и електроника в някогашното Средношколско градче в квартал "Здравец".

Учебният процес ще бъде на две смени, като всяка от  гимназиите ще може да се чувства поне относително самостоятелно. Предпочетохме този вариант, макар че гимназията по електротехника е отдалечена от мястото на Икономическата, но все пак вариантът да съжителстват с друга гимназия, а не с по-малки ученици, е по-добър, обясни за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. 
Ремонтът на Икономическата гимназия е по програма на Министерството на образованието и науката. Пак по нея започва ремонт и в още две русенски средни училища - по строителство и архитектура и по механотехника. Там обаче няма да се наложи преместване в друга сграда, уточни Георгиева. 
В момента двете гимназии, където бяха направени грандиозни ремонти - Математическата и „Христо Ботев“, са на фаза „чистене“, така че там на 16 септември учениците ще влязат в обновените сгради, добави Георгиева. 
В още двайсетина учебни заведения в цялата Русенска област в момента вървят ремонти, но те са текущи - поправка на прозорци, отстраняване на проблеми в тоалетни, изкърпване на мазилки, освежаване. Всичко това не би трябвало да попречи да посрещнат учениците в първия учебен ден и веднага да започнат занятия.