Легендарният луксозен влак, прославен от романа на Агата Кристи "Убийство в "Ориент експрес", пристига на Централна гара в Русе утре в 12.45 часа. Тази година от Париж до Истанбул с него пътуват 91 туристи от четири континента. Най-много са американците - 48, следвани от 17 британци. От Австралия, Франция и Холандия има по четирима пасажери. От Канада туристите са трима, по двама са от Белгия, Индонезия, Япония, Финландия и Швейцария и един е от Полша. Влаковата композиция е от 15 вагона, три от които са ресторанти, а два са за развлечения. Останалите 10 са спални вагони.
Еднопосочният билет е 9000 евро, а за богатите пътници ще се грижи персонал от 27 италианци, 17 французи и по един от Англия, Белгия и Холандия. След престой от 30 минути в Русе за зареждане на цистерната с вода композицията ще отпътува за Варна, откъдето ще замине за Босфора. На връщане "Ориент експрес" ще бъде отново в Русе на 31 август предиобед на път за Париж.
Миналата година приказната композиция пристигна на Централна гара на 28 август с 40-минутно закъснение, а на връщане русенци й се любуваха на 1 септември.